Primarul Caransebeșului, Felix Borcean, dezvăluie o mulțime de nereguli care se petrec în unitatea spitalicească din municipiu, nereguli pe care gugulanii și administrația publică locală le plătesc scump. Din din propriile buzunare și din bugetul local!
Borcean a lansat o serie întreagă de avertismente și semnale cu privire la lucrurile deloc morale și unele chiar penale depistate în Spitalul Municipal din Caransebeș, dar mirajul banului se pare că este atât de mare încât nimănui altcuiva nu-i pasă. Primarul își pune în cap prin dezvăluirile sale o breaslă pe care, în general, politicul o vrea aproape, dar, spune Borcean, caransebeșenii merită să știe adevărul și să beneficieze de servicii medicale de calitate gratuit, nu să fie obligați să plătească pentru ceea ce decontează Casa de Sănătate.
Organigrama spitalului a transformat cea mai recentă ședință de Consiliu Local într-un adevărat circ. Medicii și-au adus acuzații grave unii altora, unii fiind de acord, alții nu cu scoaterea la concurs a posturilor de șef secție. Unii spun că ar fi cu dedicație, alții se plâng că vor rămâne fără loc de muncă. În discuție a intrat și un lider sindical, care și-a îndreptat acuzațiile înspre primarul Borcean. A fost momentul care a declanșat dezvăluirile primarului. Iar acum, la ora de vizită, nu sunt așteptați doar pacienții, ci și procurorii. Care au mai fost, nu demult!
„Nici eu nu sunt foarte în clar cu această organigramă. Există un singur caz, cred că în jurul căruia s-a centrat această propunere de organigramă, care îl vizează pe unul dintre medicii actualmente șef de secție cu delegație. În situația în care ar veni un contracandidat pentru funcția de șef de secție, medicul acesta ar rămâne pe dinafară pentru că nu mai există postul lui în organigramă. Am pus și eu întrebarea firească de ce transformă un post de portar în medic. Mi s-a spus că atâta permite organigrama, nu permite posturi noi, ci «te joci» cu cele pe care le ai. Tocmai în asta constă larghețea acestei organigrame, se crează acest post pentru momentul în care domnul doctor nu ar mai fi șef de secție și ar veni altcineva”, a explicat primarul Caransebeșului.
Dar adevăratele probleme sunt cu totul altele la unitatea spitalicească din municipiu. Și aici edilul-șef nu se referă doar la datoriile ce nu se mai văd stinse de ani buni. „Sunt multe alte probleme de care nu văd să se ocupe liderii sindicali. Nu vorbesc de șpagă, nu vorbesc de faptul că nu există ambulatoriu, nu vorbesc de faptul că medicii lucrează în timpul programului în ambulatoriu privat și au venituri pe care le fac în timpul programului de lucru! Lucrurile acestea, care consider eu că sunt fundamentale în spitalul din Caransebeș, nu le scoate nimeni în evidență, niciun lider sindical, pentru că tocmai de aia sunt lideri sindicali, să-și apere interesele de asistenți, de medici și așa mai departe. Se leagă în schimb de înființarea posturilor de fochist, de parcă fochistul prejudiciază spitalul cu o grămadă de bani. Să dăm cărțile pe față! Sunt medici performanți, care au cazuri și care aduc bani la spital, dar sunt și medici care nu au cazuri. Ba, mai mult, pe lângă acești medici mai lucrează și foarte mulți asistenți. Dacă medicul nu are cazuri, de unde să aibă asistentul?! Ar trebui regândită total schema cu personalul și, bineînțeles, înființarea ambulatoriului. Și mai ceva, corectitudinea pe care vreau să o văd din partea medicilor, pentru că, până la urmă, ce facem, ajungem în situația de a închide spitalul?!”, a afirmat Felix Borcean.
Primarul spune că salariile uriașe din sistemul medical nu mai permit trecerea cu vederea a unor aspecte prin care doctorii își rotunjeau veniturile. Aduce astfel în discuție existența unei hotărâri din 2014, privind înființarea ambulatoriului. „Știu că va fi foarte greu, dar la începutul lunii octombrie vom avea primele cabinete de consultații în ambulatoriu, vor fi patru la început. Vizitând zilele trecute spitalul din Caransebeș, am constatat în mod direct că sunt medici care încă lucrează în timpul programului, fără nicio reținere, în ambulatoriul privat. Banii nu intră astfel în conturile spitalului.Nu sunt puțini bani cum afirmă unii medici, am făcut câteva calcule, încasările spitalului ar crește doar din înființarea câtorva cabinete cu 2-3 %. Foarte puțin aparent pe hârtie, dar foarte mult pentru spital. Când medicul ar trebui să stea pe secție și să îngrijească pacientul, să meargă la capul lui să îl întrebe de sănătate, de probleme, el lucrează în privat. Au fost vreo cinci medici pe care i-am întâlnit în timpul programului de la spital lucrând în privat. Este un lucru cunoscut, dar toată lumea se ferește să îl spună pentru ca e vorba de un aspect foarte sensibil, sănătatea”, a explicat primarul.
Băgați de tot în ceață de conflictul medicilor, consilierii locali caransebeșeni nu au aprobat nici de această dată organigrama spitalului. Este una dintre cerințele procesului de acreditare a spitalului din Caransebeș, atrage atenția edilul-șef. „Eu asta am reținut, nu există dedicații, eu nu știu să fi fost făcută această organigramă șmecherește pentru a favoriza sau dezavantaja pe cineva. Eu sunt de acord să se dea concursul. În situația în care domnul doctor respectiv rămâne pe dinafară, să văd cine va suporta costurile colaterale ale acestei nesăbuințe, dacă așa ne dorim!”, a punctat Felix Borcean.