Trotuare de sticlă peste descoperirile fabuloase de la Herculane!

Descoperiri inedite realizate de muzeografii de la Caransebeș în urma săpăturilor arheologice de la Băile Herculane, din această vară. Termele romane sunt doar în patru locuri din lume: Civitavecchia – la Pompei, Pamukale – Turcia, în nordul Italiei și la Băile Herculane!

 

Cercetarea arheologică preventivă în vederea descărcării de sarcină arheologică s-a desfășurat timp de trei luni în centrul stațiunii balneoclimaterice, pe strada principală aflată în apropierea Cazinoului, între hotelurile Traian și Decebal. Potrivit directorului Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, Adrian Ardeț, cercetătorii au descoperit, în premieră, bazinele termale romane.

„Este pentru prima dată după 250 de ani când descoperim o asemenea bogăție istorică, o moștenire incontestabilă. Primii au fost austriecii, care au investigat zona, descoperind inscripții și artefacte romane pe care le-au dus la Viena. Pe lângă bazinele termale romane s-au descoperit artefacte care au fost aduse spre cercetare la muzeul din Caransebeș. Acestea vor îmbogăți tezaurul din municipiul de pe Timiș și Sebeș și nu numai. Am convenit cu reprezentanții Primăriei Băile Herculane ca în momentul în care în oraș se va amenaja un muzeu în Palatul Culturii (Vila Sissi), parte din aceste mărturii ale trecutului vor fi donate muzeului din Băile Herculane”, ne-a precizat directorul Adrian Ardeț.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157655098874675″]

Băile Herculane este considerată cea mai veche stațiune din Europa cu băi termale. Bazinele descoperite au fost construite încă din timpul împăratului Traian, imediat după venirea romanilor în zonă. Cum vor fi conservate aceste descoperiri ne spune directorul Adrian Ardeț: „Datorită faptului că săpăturile au fost realizate în șoseaua actuală, a fost imposibil să deviem întreaga șosea pentru a cerceta toată zona. Pe o distanță de 100 de metri lungime și pe 4 metri lățime am efectuat cercetările. Vom încerca să găsim o soluție de continuare a cercetărilor. Săptămâna trecută am prezentat la Ministerul Culturii situația de la Băile Herculane și s-a ajuns la concluzia ca zona să fie conservată, iar în dreptul Hotelului Traian, pe spațiul pietonal, să reîncepem săpăturile și să punem în valoare aceste bazine care vor fi acoperite cu sticlă pentru a fi admirate de turiști, la fel ca la Timișoara, unde au fost descoperite băile turcești”.

Comments

  1. Adam says:

    Bravo arheologilor de la Caransebes.

  2. Ana says:

    Cum sa faci bani pe net! Acum s-a lansat un sistem care te invata simplu, pas cu pas, cu extrem de multe detalii, cum sa faci bani pe net. Vrei si tu sa stii cum sa faci bani pe net? E timpul sa lasi la o parte rutina serviciului si sa incepi o viata noua! La noi gasesti tot ceea ce ai nevoie: o echipa dinamica, multa seriozitate si, mai ales, posibilitatea reala si verificata prin care tu sa castigi bani! Cere acum detalii la adresa de email: corana22@yahoo.com

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/