Tristul peisaj al râului Timiș, colorat de mizeria nesimțiților!

Zeci de deșeuri menajere, PET-uri, materiale de construcții ajung în râul Timiș, iar o mare parte din acestea tind să fie deja parte din peisajul cotidian al caransebeșenilor. Timișul aduce cu el toate sticlele, cartoanele, mizeria aruncate de oameni în satele învecinate municipiului.

Râul își adună apele cursului primar din zona de confluență a munților Țarcu și Godeanu, de pe valea Rusca Teregova, mult în amonte de lacul de acumulare Rusca.

Știm cu toții că, deși administrațiile locale au încheiat cu populația de la sate contracte de salubritate, oamenii nu vor să dea niciun ban pentru colectarea gunoaielor și aleg varianta arhaică de a-și da foc gunoiului în curtea casei, să scape de el la marginea satului sau să-l arunce pe apă.

De ce aleg o astfel de variantă? Pentru că NU LE PASĂ! O sticlă sau o cutie se adună mult mai greu de pe luciul apei. Pe râul Timiș flacoanele de plastic plutesc peste tot, iar deşeurile s-au strâns mai ales în zona malurilor sau în zona în care râul își schimbă cursul: Teiuș sau la ieșire din Caransebeș spre Jupa.

Reprezentanții Administrației Naționale Apele Române Caransebeș, care se ocupă de cursurile de apă, scot tone de deşeuri. Ele sunt formate din materiale de construcţii, flacoane, pungi şi chiar obiecte de vestimentaţie, haine şi încălţăminte. Toate mizeriile sunt aruncate în apă de locuitorii aşezărilor prin care trece râul sau în pâraiele care se varsă în râu. Deşi primăriile au încheiat contracte cu firme de salubritate care să colecteze deşeurile de la populaţie, mulţi folosesc albiile ca haldine de gunoi. Acolo se duc gunoaiele cu carul, cu căruţa, cu căruciorul, spune un localnic din Slatina Timiș.

Autorităţile îi pot amenda pe cei care aruncă deşeurile în râuri doar dacă îi surprind în flagrant delict, ceea ce de cele mai multe ori este de-a dreptul imposibil. În schimb, edilii sunt sancţionaţi dacă nu iau măsuri de curăţare a locurilor unde sunt adunate ilegal gunoaie.