Triplă sărbătoare în lumea teatrului și spectacole după placul inimii

teatrul merlin
po 1000x100px (4)

Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, Ziua mondială a teatrului de păpuşi și Ziua Mondială a Teatrului, toate sărbătorite într-o singură lună.

Vă este dor de teatru? Luna lui mărțișor vă oferă ocazia să alegeți spectacole după placul inimii, pentru că această lună reprezintă o triplă aniversare a teatrului. În data de 20 martie se sărbătorește Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, în data de 21 martie Ziua mondială a teatrului de păpuși iar data de 27 martie este declarată Ziua Mondială a Teatrului.

Pentru cine e curios, în întreaga lume, începând cu anul 2001, în data de 20 martie se sărbătorește Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, la inițiativa Asociației Internaționale de Teatru pentru Copii și Tineret (ASSITEJ). În anul 2000, la Magdeburg, în Germania, s-a desfășurat al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaționale a Marionetiștilor. Atunci și acolo s-a născut ideea unei zile a teatrelor de păpuși şi animație. Doi ani mai târziu, în Atlanta, Statele Unite ale Americii, s-a votat data de 21 martie ca Zi Mondială a Teatrului de Păpuși.

Mărțișor 2023, o lună de sărbătoare la Merlin!

Cu prilejul acestor sărbători, în data de 19 martie, se va prezenta, de la ora 11:00 și de la ora 13:00, spectacolul “Orice șoarece iubește cașcavalul” în regia lui László Béres. Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara își așteaptă spectatorii-vizitatori pentru care a pregătit, ca de obicei, mici surprize. În data de 27 martie este declarată Ziua Mondială a Teatrului, un prilej de sărbătorire a Teatrului, în nenumăratele sale forme.

Semnificațiile acestor evenimente nu se opresc la simple sărbătoriri, ci reprezintă un demers extrem de important: alfabetizarea teatrală prin asigurarea accesului a cât mai multor copii, tineri sau adulți în sala de spectacol, pentru că niciodată nu este prea târziu să tragem cortina care ne acoperă ochii și să rezonăm cu un alt univers, cu siguranță magic.

În completare, este redat un fragment din discursul doamnei Sue Giles, președinte ASSITEJ Internațional, al cărei îndemn este: Du-ți un copil la teatru sau du-ți teatrul la copil!

”Pe 20 martie 2023, recunoaștem artiștii din teatru și spectacol pentru publicul tânăr ca lucrători esențiali; făcând o diferență în viața copiilor oriunde s-ar afla și cu o cunoaștere profundă și specializată a publicului lor. Teatrul și spectacolul pentru publicul tânăr sunt distincte în abordarea sa: prețuirea copiilor și tinerilor ca audiențe cu discernământ, participanți și contribuitori la cultură, cu dreptul de a experimenta artele și de a avea libertate de exprimare. Oferirea de spațiu, loc și respect imaginației tinerilor le oferă acestora baze pe care să își construiască rezistența și încrederea.”

Eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș.