Trichineloza: cauze, evoluție și simptome

trichineloza

Trichineloza este o boală parazitară produsă de un vierme numit Trichinella spiralis, care face parte din clasa Nematodelor. Acesta ajunge în organism prin consumul de carne crudă, insuficient preparată termic și provenită de la animale infestate, cel mai adesea porci, mistreți, urși.

După ingestia alimentelor, paraziții ajung în intestinul omului, unde se înmulțesc și apoi, prin mucoasa intestinală, pătrund în sânge. Din sânge, ajung în mușchii striați unde se închistează, afectând funcționarea corespunzătoare acestora.

„Paraziții pot ajunge însă și în alte organe, precum inimă sau plămâni și chiar în sistemul nervos, ceea ce duce la apariția unor complicații severe ce pot cauza chiar decesul. Cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă”, a explicat medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, în cadrul proiectului „Lecția de Medicină”.

Boala evoluează în trei faze. Prima este faza intestinală care se manifestă ca o intoxicație cu scaune moi, grețuri, vărsături, colici abdominale.

„Primele simptome apar la 2 sau 3 zile până la o săptămână de la ingestia cărnii contaminate. Dacă boala este descoperită în această fază, tratamentul este unul eficient și paraziții nu se mai pot multiplica”, a mai explicat medicul.

1000x100 casa brutarului

Cea de-a doua fază este faza migrării parazitului prin sânge în mușchi. „Din cauza reacției organismului, apar simptome precum febră, dureri de cap și la nivelul ochilor, erupții cutanate, dureri musculare, edem facial și chiar hemoragii. Dacă afectarea cuprinde și mușchii respiratori, pot apărea tulburări de respirație. Această fază durează 2-4 săptămâni după care simptomatologia cedează. În această etapă, medicația parazitară este mai puțin eficientă, obiectivul principal al tratamentului fiind diminuarea simptomatologiei și a manifestărilor alergice care se produc și care pot afecta sever organismul”, a explicat medicul Virgil Musta.

Dacă paraziții ajung în mușchi, vorbim despre ce-a dea treia fază în care larvele se închistează, apoi se calcifică, producând tulburări de funcționare a acestora. „În această fază, singurul lucru ce ne rămâne de făcut este să favorizăm calcificarea chistelor. În infestațiile severe, inflamația poate determina complicații cardiace, neurologice, pulmonare. Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau encefalitei”, a mai explicat doctorul.

Ce avem de făcut?

„În primul rând, cei care sacrifică porcul trebuie să verifice carte printr-un examen trichineloscopic realizat la medicul veterinar. Dacă după două sau trei zile de la consumul de carne prezentăm semnele unei toxiinfecții alimentare trebuie să ne prezentăm de urgență la medic. Acesta va putea asocia simptomatologia cu suspiciunea de trichineloză și va începe tratamentul”, a explicat Virgil Musta.