Treptele Catedralei Mitropolitane, luminate de candele aprinse în memoria eroilor Revoluției din 1989

Sute de candele au fost aprinse vineri seară pe treptele Catedralei Mitropolitane din Timișoara în amintirea celor care s-au jertfit pentru libertatea românilor, în decembrie 1989. Duminică, în orașul de pe Bega vor suna sirenele menite să marcheze ziua în care orașul devenea primul din țară care s-a eliberat de comunism. 

Pentru eroii căzuți în zilele revoluției s-au aprins din nou candele pe treptele catedralei din Piața Victoriei. În 18 decembrie 1989, manifestanți care protestau față de regimul comunist au fost împușcați chiar în fața bisericii, pe treptele ei. 44 de cadavre au fost scoase de la morga Spitalului Județean și duse la București, la crematoriu, pentru a fi arse. Cenușa a fost aruncată la canal.

În 20 decembrie, la Timișoara se vor declanșa sirenele la ora 12, pentru a marca dobândirea de către Timișoara a statutului de oraș liber de comunism. La ora 15.00 are loc deschiderea expoziției „31 de ani de la Revoluția Română” la Bastion Theresia, corp D.

La ora 17.00 este programată lansarea blogului „Revoluția de la Timișoara – după 30 ani” și a cărților editate „Timișoara – 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989”, ediția II-a revăzută și adăugită, coordonatori: Marcel Tolcea și Bercia Valer, și „Introducerea în manualele de istorie a unui capitol care să trateze Revoluția Română în complexitatea ei”, Societatea Timișoara, coordonator: Bercia Valer și Regea Cătălin (Bastion Theresia, corp D).

Luni, în 21 decembrie, de la ora 13.00 are loc expoziția simpozion în memoria eroilor din Revoluția Română din Decembrie 1989 – carte-album „Întâlnirea cu îngerul” (Bastion Theresia, corp D). Iar în 22 decembrie are loc pomenirea eroilor martiri în toate bisericile din Episcopia Timișoarei.

Tot până în 22 decembrie, prin InfoCentrul primăriei se vor distribui pliante cu reconstituirea unor evenimente din timpul revoluției.