Trei mari artiști români care concertează pe marile scene ale lumii vin la Timișoara pentru un spectacol de gală organizat de Clubul Rotary Cetate

george petean
po 1000x100px (4)

În 4 martie, de la ora 18, pe scena Teatrului Național din Timișoara vor urca trei artiști români de mare calibru care performează cu precădere în străinătate. Cap de afiș va fi baritonul George Petean. Alături de el vor cânta tenorul Ioan Hotea și soprana Luiza Fatyol, sub bagheta dirijorului bucureștean Ciprian Teodorașcu.

Concertul este destinat membrilor clubului Rotary Cetate și sponsorilor care au susținut acțiunile caritabile organizate în ultimii ani în comunitate. Aproape 700 de invitații au fost deja distribuite. De spectacol se vor bucura și mai mulți elevi de la liceul special Iris din Timișoara.

„Am pregătit un eveniment de excepție pentru acest oraș minunat. Este orașul meu, m-am născut și am crescut aici. Și vreau să dau orașului un concert. Am plecat de la George Petean, de la afinitățile lui cu alți artiști, să fie la un anumit calibru. Am ales Ciprian Teodorașcu pentru că am dorit un dirijor de operă care să vină să coordoneze filarmonica. Spectacolul nu va fi cu bilete pentru că ar fi fost foarte puține pe care le-am fi putut pune în vânzare și ar fi fost dezamăgitor pentru al 101-lea care nu a fost atent să-și cumpere bilet. Așa că am decis să oferim această șansă sponsorilor, avem mulți care ne-au sprijinit de-a lungul anilor.”, a declarat Andreea Lutz, președintele Clubului Rotary Cetate.

rotary

„Mă bucur mult că va avea loc acest concert și că numele mari vor cânta în Timișoara în cadrul Timișoara – Capitală Culturală Europeană. Faptul că în 4 martie se întâmplă evenimentul în sala teatrului este extraordinar. Dacă 4 martie cândva a fost o zi a catastrofei, (…)  4 martie 2023 va fi un eveniment extraordinar în Timișoara. Teatrul Național este gazda evenimentului și este fericit să poată oferi tot ce are la dispoziție pentru a împlini și bucura publicului de adevăratele calități ale artiștilor.”, a spus Ada Hausvater, directorul Teatrului Național din Timișoara.

headerexpress cc

La concertul din 4 martie, George Petean, Ioan Hotea și Luiza Fatyol vor fi acompaniați de 60 de instrumentiști de la Filarmonica Banatului, coordonați de dirijorul bucureștean Ciprian Teodorașcu. Florian Ovidiu Andriș, directorul Filarmonicii Banatul din Timișoara, percuționist de meserie, a povestit că el însuși a concertat alături de George Petean pe scene din străinătate.

„Și eu am fost o persoană care a părăsit România pentru a studia în străinătate. Când ajungi pe scene foarte mari din Europa, cumva pierzi contactul cu țara, artiștii își doresc să cânte pe scene foarte mari. O parte din ei sunt invitați să cânte în România, dar prea puțini. Nu este foarte accesibil să călătorești la Milano, să te duci la un spectacol de operă acolo. Dar acești români se întorc acasă, pentru a lăsa ceva în urmă, pentru a se reconecta cu comunitatea în care au crescut, pentru a arăta lumii unde am ajuns de fapt. (…) George Petean este una dintre cele mai mari voci ale lumii. Mă bucur foarte mult pentru că l-am avut coleg doi ani de zile la Opera din Hamburg. Experiența a fost foarte frumoasă, îmi amintesc în anumite seri jucam biliard. George joacă excepțional biliard. Dar e o voce colosală, a avut o carieră fulminantă, a câștigat roluri foarte importante în diverse opere din Europa și nu numai.”, a declarat Florian Andriș.

Evenimentul organizat de Clubul Rotary Cetate are și o componentă educativă. Baritonul George Petean va susține după concert, duminică, în 5 martie, un masterclass gratuit pentru studenții facultății de Muzică din Timișoara. Cursurile de măiestrie sunt esențiale pentru viitoarea carieră a muzicienilor.

Foto: Facebook/ George Petean, Ioan Hotea, Luiza Fatyol