Trei localități din Caraș-Severin urmează să fie declarate stațiuni turistice de interes local!

Berzasca, Coronini și Mehadia se alătură altor 15 localități din țară care vor fi atestate ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local, ceea ce va permite accesarea mult mai ușoară a fondurilor europene pentru dezvoltarea structurilor de cazare.

Clisura Dunării s-a dezvoltat constant în ultimii ani, în zonă construindu-se tot mai multe pensiuni, capacitatea locurilor de cazare fiind, la momentul actual, de 5.000 de locuri. Odată cu obținerea atestării de stațiuni turistice de interes local, localitățile Berzasca și Coronini vor avea numai de câștigat, susțin primarii celor două unități administrativ-teritoriale, Petru Furdui și Ilie Boboescu, care speră ca acest factor să-i determine și mai mult pe oamenii din comunitățile lor să-și transforme proprietățile în pensiuni și să se orienteze spre dezvoltarea turismului.

„Am trecut cu bine de verificările făcute în teren de Ministerului Turismului, așteptăm să primim oficial și certificatul prin care vom fi atestați oficial ca stațiune turistică de interes local. În prezent, pe raza comunei avem în jur de 150 de locuri de cazare, iar ceea ce mă bucură este că oamenii sunt deschiși și dornici să se dezvolte pe această latură. Noi nu ducem lipsă de turiști, dar ne dorim ca numărul acestora să crească, pentru că au ce vedea în zonă. Vom finaliza și proiectul de restaurare a cetății Ladislau, care cu siguranță, va fi o atracție pentru toată Clisura Dunării.”, spune primarul comunei Coronini, Ilie Boboescu.

Turiștii care ajung la Berzasca au la dispoziție, potrivit primarului Petru Furdui, 188 de locuri de cazare în unități clasificate, dintre care 130 de locuri sunt la nivel de trei și patru stele/margarete. Pentru această vară, cele mai multe locuri au fost deja ocupate încă din primăvară, iar cele care au mai rămas se vor ocupa în perioada imediat următoare, având în vedere că la Berzasca are loc între 15 și 17 iulie cea de-a doua ediție a Balkan Festival, un eveniment muzical care va aduce pe aceeași scenă voci cunoscute la nivel național și internațional din România, Serbia și Grecia.

„Berzasca nu a fost declarată oficial stațiune de interes local. Așteptăm publicarea hotărârii în Monitorul Oficial iar, din informațiile noastre, există șanse ca acest lucru să se întâmple până la data festivalului! În următoarele zile voi fi la Ministerul Turismului, voi lua toată documentația care este necesară pentru a clasifica casele, camerele fiecărei gospodării care își dorește să intre în zona turistică, gratuit! Vom pune la dispoziție întreaga documentație pentru punctele gastronomice, adică omul va putea să-și vândă în propria gospodărie produsele din casă, legal, și prin asta nu facem altceva decât să-i determinăm să-și rotunjească veniturile, și poate, de ce nu, să-i determinăm pe cei care au plecat la muncă în străinătate să se întoarcă acasă și să investească în zonă.”, a declarat primarul din Berzasca.

Printre localitățile care urmează să fie declarate stațiuni de interes local se numără și Mehadia, în urma demersurilor făcute de primarul Grigore Bardac la Ministerul Turismului. Chiar dacă turismul la Mehadia este în curs de dezvoltare, aici sunt în prezent în jur de 160 de locuri de cazare clasificate.

„Am primit avizul favorabil din partea Ministerului Turismului și așteptăm să primim certificatul de stațiune turistică de interes local. M-am ocupat de treaba asta pentru că mi s-a părut o oportunitate bună pentru noi de a dezvolta comuna și pe latura turistică, având obiective ce pot fi vizitate, precum cetatea medievală, Castrul roman Praetorium, râpa neagră, dar și altele. În plus, ne dorim să profităm de apa de la Șapte Izvoare, să o punem în valoare și să reușim, printr-un proiect, să facem un centru balnear și de recuperare în zonă. Inițiativa este însă cu bătaie mai lungă, dar le luăm pe toate la rând, așa cum vin.”, spune primarul din Mehadia.