Trei laureați Nobel vin la Universitatea de Vest Timișoara în anul Capitalei Europene a Culturii

cover3nobeluvtfin 768x432
mbmr 1000x100

Orhan Pamuk, Jean-Marie Lehn și Jean-Pierre Sauvage sunt invitați de Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul seriei de evenimente „La UVT, cultura este capitală!”.

În seria evenimentelor dedicate comunității în 2023, UVT va găzdui în prima parte a lui 2023 trei întâlniri excepționale cu personalități majore ale artei și științei mondiale, laureați ai premiilor Nobel din domeniul literaturii și chimiei.

Celor trei personalități ale culturii și științei internaționale li se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa UVT, în ceremonii cu specific academic.

La începutul lunii aprilie, scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură (2006), va fi invitat la o întâlnire specială cu publicul timișorean, o premieră absolută pentru mediul cultural local. Laureatul este considerat ca unul dintre cei mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări. În cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorul turc evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de hüzün, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali.

Tot în luna aprilie, cercetătorul Jean-Marie Lehn, laureat al premiului Nobel pentru Chimie (1987), membru de onoare al Academiei Române, va fi prezent la UVT pentru o întâlnire de mare strălucire intelectuală, pusă sub semnul pasiunii pentru știință. Academicianul francez a fost laureat în 1987 cu Premiul Nobel pentru Chimie, alături de alți doi cercetători, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor. Acordarea distincției a fost motivată de faptul că Jean-Marie Lehn a găsit în 1969 molecule înrudite, pe care le-a numit „criptand”, prin care este posibilă crearea de compuși chimici, în reacții chimice care au un impact semnificativ asupra proceselor biologice.

gif uvvg 1000x100px admitere 2024 Muzeul TM

De asemenea, cercetătorul Jean-Pierre Sauvage, laureat al premiului Nobel pentru Chimie (2016), va fi invitatul comunității academice a UVT pentru o dezbatere care aduce tot cunoașterea științifică în prim plan, într-un mod cu adevărat contemporan. Personalitate de prim rang din domeniul cercetării chimice, Jean-Pierre Sauvage a fost desemnat laureat al Premiului Nobel pentru Chimie datorită contribuțiilor aduse, alături de alți doi cercetători, în studierea unui complex de două molecule interconectate în formă de inel.

„Ca spațiu academic de înaltă performanță, Universitatea de Vest din Timișoara își asumă un rol major în comunitatea timișoreană, pentru anul Capitalei Europene a Culturii, în 2023. Invitarea la UVT a celor trei laureați ai premiilor Nobel, în acest an, face parte dintr-o agendă mai largă, pe care UVT o oferă iubitorilor de cultură din plan local, național și european. Agenda UVT din 2023 cuprinde zeci de evenimente, dezbateri, conferințe, workshop-uri și producții valoroase.”, a transmis rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Datele punctuale pentru cele trei evenimente vor fi comunicate publicului ulterior.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/