Trei firme cărăşene, amendate de ITM cu 240.000 lei! Printre ele, o brutărie şi o spălătorie auto!

În luna aprilie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a efectuat 205 controale, din care 115 în domeniul relaţiilor de muncă şi 90 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, aplicându-se amenzi contravenţionale în valoare totală de 249.500 lei. Trei firme şi-au tras „partea leului“: 240.000 lei.

Sancțiunile din domeniul relațiilor de muncă au fost aplicate în principal pentru: neîncheiere în formă scrisă a contractului individual de muncă; netransmiterea datelor în REVISAL; nesemnarea statelor de plată de către salariați; neîntocmirea dosarelor de personal; nerespectarea repausului săptămânal.

„La 3 angajatori (cu domenii de activitate: alte forme de învățământ; fabricarea pâinii; spălătorii auto) s-au identificat 34 persoane care nu aveau întocmite în formă scrisă contractele individuale de muncă. Angajatorii în cauză au fost sancționați pentru munca fără forme legale cu amenzi contravenționale în valoare de 240.000  lei“, a detaliat, fără a nominaliza însă şi firmele în cauză, Mihaela Aga, purtător de cuvânt al ITM Caraş-Severin.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, sancţiunile au fost aplicate pentru deficienţe referitoare la: instruirea lucrătorilor; purtarea echipamentului individual de protecție; efectuarea controalelor medicale la angajare și periodic; asigurarea măsurilor de prim ajutor; semnalizarea de securitate a locurilor de muncă.

Totodată, s-au dispus de către inspectorii de muncă 234 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate în timpul controalelor.

În perioada 1 aprilie – 30 aprilie 2018, au fost comunicate de către angajatori 5 evenimente care au avut ca urmare incapacități temporare de muncă. „După finalizarea cercetărilor se va stabili dacă aceste evenimente sunt sau nu accidente de muncă“, precizează Mihaela Aga.

Din aplicaţia electronică REVISAL gestionată de Inspecţia Muncii, la angajatorii din judeţ figurează 51.321 de salariaţi activi, respectiv 57.117 contracte individuale de muncă în derulare, din care 7.606 cu timp parţial, 50.529 pe perioadă nedeterminată şi 6.588 pe perioadă determinată.   

Sursă foto: greatnews.ro