Studenţii şi elevii, împotriva campaniilor politice în unităţile de învăţământ

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) condamnă modificarea legii pentru alegerea Preşedintelui României, care ar putea permite, conform unui proiect PSD-ist, desfăşurarea de campanii electorale în unităţile de învăţământ, fapt ce contravine Legii educaţiei, informează Mediafax.

„Reprezentanții legitimi ai elevilor, respectiv ai studenților la nivel național, condamnă sever proiectul de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, în sensul permiterii campaniei electorale în unitățile de învățământ. Încălcând prevederi fundamentale enunțate în Legea Educației Naționale nr. 1/2011, care stipulează independența față de doctrine politice și interdicția activităților de natură politică în unitățile de învățământ, acest proiect de lege le exclude tocmai pe acestea de pe lista locurilor unde propaganda de acest fel este interzisă”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de CNE și de ANOSR.

Potrivit sursei citate, această propunere ar elimina unul dintre pilonii principali ai unui sistem de învățămând de calitate, și anume distanțarea mediului educațional față de cel politic. „Se vorbește adesea despre impactul major pe care mediul de învățare îl are asupra unui elev, însă de prea multe ori rămânem cu simple cuvinte. Comunitatea școlară trebuie să fie una propice dezvoltării armonioase a tânărului, independentă de doctrine politice, prozelitism religios și alte influențe externe. Ne dorim ca principiile enunțate în Legea Educației Naționale să cântărească mai mult pentru clasa politică actuală, care să conștientizeze într-un final că acestea sunt indispensabile pentru un sistem educațional sănătos”, a declarat, prin intermediul comunicatului de presă, președintele CNE, Ioana Băltărețu.

Reprezentantul studenților a precizat că trebuie reflectat mai mult la cât de dăunătoare poate fi politizarea sistemul de învățământ.

„Depolitizarea sistemului de educație reprezintă unul dintre principalele deziderate ale studenților din România, și nu numai. Din păcate, câtă vreme nu va exista o voință politică și o presiune suficient de importantă din partea societății românești, acest lucru nu se va întâmpla.(…) Destul e destul. Poate că este momentul în care să reflectăm mai mult la cât de dăunătoare este politizarea sistemului educațional din România și să spunem stop!”, a subliniat președintele ANOSR, Marius Deaconu, citat de Mediafax.

Reacția elevilor și studenților vine după ce senatorul PSD Şerban Nicolae alături de 34 de social-democraţi au depus un proiect în Parlament care modifică Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României. Schimbările vizează dublarea amenzilor, permiterea campaniilor electorale în școli, dar și că un alegător poate semna pentru susţinerea mai multor candidaturi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/