„Trebuie să ducem și o muncă de educație, nu ne-a trecut prin cap că e nevoie. Dacă pun gunoaie în stradă, îi ardem cu amenzi!”

Patru noi puncte de colectare a gunoiului ar trebui să reducă mizeria de pe străzile Timișoarei. Consilierii locali se bazează pe faptul că cetățenii vor înțelege, într-un final, că aspectul civilizat al orașului depinde și de bunul lor simț.

Consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind reducerea cantității deșeurilor abandonate pe străzile din Timișoara. Conform proiectului, problema gunoiului va fi parțial rezolvată prin înființarea unor noi puncte de colectare a deșeurilor, în patru zone din oraș.

Cele patru puncte vor fi deschise în Calea Torontalului, Str. Torac, Str. Avram Imbroane și podul din Calea Șagului. Fiecare punct va fi supravegheat de o persoană desemnată de RETIM și va conține un număr de trei containere de 20 mc. Lunar, timișorenii vor putea arunca gratuit și separat: deșeuri vegetale – 3 mc, deșeuri voluminoase de uz casnic – 5 mc, deșeuri rezultate din construcții și demolări – 1 mc.

Unul dintre consilierii locali, Grigore Grigoriu, a depus și un amendament prin care cetățenii nu vor fi nevoiți să își prezinte actul de identitate la depunerea deșeurilor. Cu toate că primarul Timișoarei a fost de acord, acesta a fost reticent în ceea ce privește bunul-simț al unor timișoreni.

„Ne asumăm. Știm ca există și posibile efecte perverse ale acestei măsuri pe care o luăm noi, pentru că nu mai știm ce să facem. Nu o să formalizăm, nu pot fi de acord cu prezentarea buletinului, evident că există riscul ca unii să nu își mai pună în pubelă, în sac, ci să pună în containerul ăsta mare. Să încerce să trișeze. Raportează mai putin către Retim și restul nu pune în stradă și pune în containere. Ne asumăm pentru început acest risc. Îi vom pedepsi, vom pune sistem de supraveghere. Nu e în regulă să birocratizăm. Trebuie să ducem și o muncă de educație, nu ne-a trecut prin cap că e nevoie. O să începem o campanie cu ajutorul asociațiilor de proprietari, mă duc personal la discuții cu cetățenii. În ajutorarea lor, venim cu aceste puncte de colectare. Nu trebuie să plătească nimic. Dacă pun în stradă, îi ardem cu amenzi. Nu vrem să legitimăm pe nimeni, să punem funcționari să stea să legitimeze. Noi o să punem camere de supraveghere. Dacă Retim dorește să pună supraveghetori, nu ne amestecăm noi, doar plătim ce se depune acolo”, a precizat primarul Robu.

Trei dintre puncte, mai exact Calea Torontalului, Strada Torac și Strada Avram Imbroane, vor fi deschise de luni până vineri (între orele 9.00 și 19.00) și sâmbătă (între orele 8.00 și 16.00). Pentru cel de la Podul Calea Șagului  programul va funcționa astfel: de luni până vineri (9.00-17.00) și sâmbătă (8.00-16.00).

Timișoara se confruntă serios cu problema deșeurilor aruncate de cetățeni în stradă. Numai anul acesta au fost ridicate peste 5.000 de tone de gunoaie și au fost identificate peste 350 de rampe clandestine.