Premieră anul acesta la Simpozionul Internațional de Sculptură în andezit. Sculptorii nu au mai fost selectați, ci fiind ultima ediție în travertin, conducerea simpozionului a trimis invitații nominale celor mai reprezentativi maeștri ai momentului din lume să se alăture acestui proiect ambițios. Vernisajul simpozionului va avea loc în 6 iulie.
Bila albă o atribuie directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu, primarului municipiului, Felix Borcean, care s-a ținut de cuvântul dat anul trecut, când nu s-au găsit fonduri pentru organizarea simpozionului și a promis că în acest an se alocă bani pentru încheierea ciclului în travertin. Bila neagră tot Ioan Cojocariu o atribuie autorităților, care nu au acordat viza de intrare în țară sculptorului din India, acesta pierzând biletele de avion.
„Această ediție încheie ciclurile în rocă după marmură, andezit, acum cea de-a treia în travertin, în felul acesta 99 de sculpturi monumentale în piatră își vor găsi locul cuvenit într-un parc pe care noi intenționăm să-l amenajăm la final. Sunt artiști de pe toate continentele, ne pare rău că autoritățile române de la nivelul Ministerului de Externe nu ne-au permis să ajungă la Caransebeș și cel de-al 11-lea sculptor, un mare maestru din India, care a fost umilit de autoritățile române, după foarte multe demersuri ale noastre, tot nu s-a găsit o soluție pentru acordarea vizei”, ne-a declarat directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu.
„Pentru cultură nu se dau bani, din păcate pentru România, care trece printr-o perioadă urâtă. Acest simpozion mă aștept să se termine cu bine și să avem un succes pentru că am ținut să invit sculptori de mare valoare, deci nu a fost o selecție, ci o invitație a acestor oameni de prestigiu, printre care și președintele Alianței Internaționale a Simpozioane de Sculptură, Liu Yang din China, pentru că deja se cunoaște la nivel mondial despre acest simpozion. Ei nu au venit pentru măruntul de bani pe care-l primesc pentru că la alte simpozioane se primesc de la 5.000 de euro în sus, ci au venit pentru a onora acest simpozion”, ne-a precizat coordonatorul simpozionului, sculptorul Eugen Petri, care face parte din această alianță.
„Se încheie ciclul de piatră – epoca pietrei – în Caransebeș cu un ultim episod al travertinului și, dacă la anul vom obține acea sponsorizare de la TMK pentru metal, vom începe simpozioanele de sculptură în fier, care mie mi se par cele mai interesante și spectaculoase”, ne-a precizat primarul municipiului, Felix Borcean.
Edilul-șef a mai adăugat că întâlnirea cu sculptorii este întotdeauna plăcută pentru că vin din culturi diferire, cu tradiții diferite și iau contact cu cultura, civilizația și tradiția românească.
Reamintim că în Caransebeș se organizează cel mai important simpozion de sculptură din țară, fiind catalogat ca cel mai bine cotat simpozion din sud-estul Europei.
Sculptorii ediției din acest an sunt: Giorgie Cpajak din Serbia, Ehsan Alar din Siria, Liu Yang din China, Zhao Yong din China, Jamal Hasan din Israel, Marie – Josee Leroux din Canada, Joel Thepault din Franța, Miguel Ilsa din Spania, Nicolae Răzvan Mincu din București și Eugen Petri din Ploiești.