Traseul Muzeal al Revoluției de la Timișoara – singurul proiect de memorie istorică colectivă admis din start în PNRR

Pas important în vederea realizării Traseului Muzeal al Revoluției din Decembrie 1989, la Timișoara. Primăria anunță că a fost lansată licitația publică pentru proiectarea acestei investiții importante care are o valoare de peste patru milioane de euro.

Primăria Timișoara anunță că a lansat licitația publică cu scopul proiectării Traseului Muzeal al Revoluției din 1989. Potrivit reprezentanților instituției, documentația va cuprinde și elaborarea conceptului curatorial și memorial pentru definirea acestui traseu.

În total, nouă puncte emblematice pentru Revoluție vor trece prin diverse intervenții urbanistice. Este vorba de Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului și Cimitirul Eroilor. Astfel, cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată și realitate virtuală, timișorenii și turiștii vor putea retrăi atmosfera acelor zile.

Pentru a pune în valoare și a surprinde cât mai fidel acele momente istorice de extremă intensitate, am cerut ca unul din criteriile de evaluare a ofertelor care se vor depune, să fie existența în cadrul echipei de proiectare a unui curator cu experiență în elaborarea de astfel de proiecte de memorie personală și colectivă, rezistență prin cultură, stereotipuri, marginalizare, discriminare, oprimare și depășirea vechilor mentalități”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

De asemenea, va fi realizată o aplicație dedicată vizitatorilor, iar locațiile incluse în traseu vor fi digitalizate.

Proiectul prevede și modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spațiul pentru toate categoriile de utilizatori pietonali, prin iluminat public diferențiat, marcaj tactic, signaletică sonoră și borduri la nivel cu carosabilul. Mobilierul urban și marcajele vizuale vor avea un concept unitar pentru toate locațiile. Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect”, a informat Primăria Timișoara.

Traseul Revoluției este un proiect cu o valoare estimată de aproape 4,3 milioane de euro și singurul proiect de memorie istorică colectivă, al unui municipiu din România, admis din start în Programul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea contractului de proiectare se ridică la peste 230.000 lei, plus TVA.