Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a avut temă de la centru să efectueze, în luna noiembrie, controale sistematice la firmele cu activitate de transport marfă şi persoane. S-au aplicat sancţiuni însumând circa 20.000 de lei.
Astfel, în perioada 8-24 noiembrie, ITM Caraş-Severin, prin echipele formate din inspectori de muncă din cadrul Serviciului Control Relaţii de muncă şi Serviciului Sănătate şi Securitate în Muncă, a declanşat acţiuni de verificare și control în colaborare cu Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), atât în trafic, cât şi la sediul angajatorilor care desfăşoară activităţi economice principale sau secundare de transport rutier de marfă şi persoane.
După verificarea a 60 de angajatori, s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 19.000 lei, informează reprezentanţii ITM. „Din cele 39 de verificări efectuate în domeniul relaţiilor de muncă, au fost finalizate 20 controale la angajatorii care aveau sediul social în judeţul nostru. La ceilalţi angajatori depistaţi în trafic pe raza judeţului, instituţia noastră a înaintat documentele obţinute în timpul controlului către alte inspectorate teritoriale de muncă din ţară în vederea finalizării controalelor. S-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 lei, dispunându-se 24 măsuri obligatorii pentru intrarea în legalitate. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost 21 angajatori verificați și tot atâția sancționați. S-au aplicat 39 de sancțiuni contravenționale în valoare de 13.000 lei“, informează Mihaela Aga, purtător de cuvânt al ITM Caraş-Severin.
CITEŞTE ŞI: Firmele de transport, hărţuite politic de instituţiile de control ale Statului?
Neconformitățile constatate se referă la: respectarea repausului săptămânal, acordare spor pentru munca prestată în perioada de repaus săptămânal, acordarea sporului pentru munca efectuată în timpul nopții, informarea salariaților și includerea în contractul individual de muncă a clauzelor suplimentare privind munca în străinătate, organizarea activității de prevenire și protecție în domeniul securității și sănătății în muncă, întocmirea instrucțiunilor de securitate a muncii pentru activitățile de întreținere și reparații autovehicule, instruirea în domeniul securității și sănătății în muncă a conducătorilor auto, asigurarea supravegherii corespunzătoare a sănătății lucrătorilor.
Acţiunile de control au făcut parte dintr-o „campanie naţională privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de lucru şi de odihnă a conducătorilor auto (lucrători mobili), a legislației și a directivelor europene ce vizează detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaționale transpuse în legislația națională, respectiv a prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă (lucrători mobili). Controalele au vizat transportatorii rutieri de mărfuri și de călători înmatriculați în România cu privire la respectarea prevederilor legale referitoare la încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de lucru și de odihnă, cât și conducătorii autovehiculelor înmatriculate în Uniunea Europeană, Spațiul Economic European sau pe teritoriul Confederației Elvețiene, în ceea ce privește obligativitatea comunicării salariaților detașați pe teritoriul României care au raporturi de muncă în condițiile stabilite de normele legale“, mai precizează purtătorul de cuvânt al ITM Caraş-Severin.
Ca de obicei, nu vă putem oferi numele firmelor sancţionate, instituţiile de control evitând să ne comunice şi astfel de informaţii.