Transportatorii, la control! Polițiștii fac verificări în întreaga Europă

Săptămâna aceasta este cea dedicată controalelor transportatorilor de mărfuri și persoane, „Truck and bus”, o inițiativă la nivel european. Polițiștii din Banat vor fi și ei la treabă întreaga săptămână.

Acțiunile sunt coordonate de Direcția Rutieră a Poliției Române. Acțiunile din perioada 14-20 octombrie vizează, în principal, prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane mai mari de 8+1 locuri și de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. Acțiunea se desfășoară conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

În cele 7 zile, controalele polițiștilor au în vedere respectarea, de către șoferii profesioniști, a vitezei legale, utilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, funcționarea corespunzătoare a aparatului tahograf, respectarea perioadelor de conducere ori de odihnă, documentele obligatorii ale conducătorilor auto, ale vehiculului ori cele ale operatorilor de transport.

Pentru camioanele de transport marfă se vizează respectarea limitei maxime admise, a greutății mărfurilor sau fixarea corespunzătoare a acestora, precum și respectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.