Se pregătește una dintre cele mai mari expoziții din Timișoara, cu opere a lui Brâncuși. Transportul acestora va fi unul exceptional, cu securitate sportită și condiții speciale.
Consiliul Județean Timiș caută o firmă care să asigure acest transport. Va oferi 1,7 milioane de lei pentru „Servicii de transport specializat opere de artă tur – retur național – internațional în vederea organizării expoziției Constantin Brâncuși și a expoziției Parallels Timișoara / Novisad”.
Transportul se va efectua terestru, aerian sau mixt, în funcție de necesitățile specifice ale fiecărui proprietar, pentru că multe dinte exponatele ce vor ajunge la Timișoara provin din colecții private.
Vehiculele de transport trebuie să fie speciale, să întrunească condiții de Securitate sportită, dar și de depozitare.
Astfel, compania ce va primi contractul „va acorda autovehicule adaptate necesităților de transport specializat opere de artă cu privire la respectarea condițiilor de climatizare, sistem special de ancorare, sistem antișoc, sisteme de securitate – complet închis și izolat, fără ferestre, nu poate fi accesat din cabină, încuietori și alarme de înaltă securitate, urmărire prin satelit cu indicarea locației exacte a mașinii în orice moment și nu se vor aplica logo-uri sau alte inscripționări care să indice prezența operelor de artă sau să permită identificarea muzeelor/colecțiilor de unde provin lucrările”.
Pe anumite sectoare paza transportului va fie asigurată de echipaje ale Inspectoratului de Jandarmi sau Inspectoratul de Poliție, cu oameni înarmați cu arme de foc și monitorizare permanentă.
Autovehiculele trebuie să aibă minimum 2 șoferi și minimum un agent de pază. De asemenea, sunt condiții stricte ce trebuie îndeplinite în cee ace privește temperature din interior și nu numai.
„Autovehicolele cu care ofertantul va trebui să efectueze transporturile exponatelor vor fi cu suspensie pe pernă de aer, prevăzute cu sisteme de ancorare/fixare la interior a lăzilor în care sunt ambalate obiectele de patrimoniu, vor asigura microclimat ambiental între 18 si 20 grade Celsius și umiditate între 50 – 55 %, se va asigura pretecție împotriva radiaţiilor ultraviolete şi valorile de iluminare vor fi 50 – 80 lucşi pentru documente, acuarele, grafică şi 150 – 2000 de lucşi pentru picturi, iar componenta UV emisă de sursele de iluminat nu trebuie să depăşească 75 W/lm (microwatt/lumen)”, se arată în caietul de sarcini.
Firmele care doresc să asigure transportul operelor lui Brâncuși la Timișoara se pot înscrie la licitație până în 25 iulie.
Expoziția Constantin Brâncuși se va desfășura la Muzeul Național de Arta Timișoara în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024 în contextul întâlnirilor cu artiști români consacrați la nivel internațional pe care traseul Encounters le propune în Bidbook-ul Timișoarei 2023 – Capitala Europeană a Culturii. Expoziția va avea un caracter retrospectiv fără precedent la nivel național prin faptul ca va aduce laolaltă lucrări din muzee internaționale, naționale și colecții private.
Expoziția Parallels. Timișoara / Novisad 2023 reprezinta cel de-al treilea eveniment organizat ca urmare a protocolului dintre Galeria Matica Srpska din Novisad și Muzeul Național de Artă Timișoara, încheiat în 2019, în contextul obținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii atât de Novi Sad, cât și de Timișoara. Parallels creează o conexiune între Muzeul Național de Artă Timișoara și Galeria Matica Srpska din Novisad, prin expunerea unor lucrări de artă ale unor artiști prezenți în colecțiile fiecăreia dintre cele două instituții. Expoziția va fi deschisă în perioada 17 noiembrie 2023 – 17 martie 2024.