Transformarea spectaculoasă a unui cartier din Timișoara. Strategie aplicată de primărie în premieră

timisoara 3

O zonă din Timișoara va beneficia de o transformare spectaculoasă. Primăria anunță că în cartierul Dacia va fi implementat primul proiect integrat de modernizare a unui cartier de locuințe din Timișoara. „Vrem să facem trecerea de la un cartier în care autoturismul este prioritar, la un cartier pentru oameni”, spune primarul Dominic Fritz.

Primăria Timișoara schimbă strategia în ceea ce privește modernizarea cartierelor. Astfel, un accent important va fi pus pe nevoile locuitorilor, și nu doar pe crearea a cât mai multe locuri de parcare pentru șoferi. Prin urmare, reprezentanții instituției anunță că în zona Dacia va fi implementat primul proiect integrat de modernizare a unui cartier de locuințe din Timișoara.

Am lansat licitația pentru modernizarea spațiului public din zona Dacia, faza de documentație tehnică. Este primul proiect de acest tip în Timișoara, în care gândim integrat modernizarea unui întreg cartier de locuințe, plecând de la nevoile celor care locuiesc aici, pentru spațiu verde de calitate, zone de recreere și odihnă în aer liber sau modalități sigure de deplasare. Vrem să facem trecerea de la un cartier în care autoturismul este prioritar, la un cartier pentru oameni. Cartierul are toate funcțiunile de bază, necesare celor care locuiesc aici: grădinițe, școli, piață, biserică, zone pentru practicarea sportului, parc – însă, calitatea spațiului public lasă mult de dorit. Sunt mai multe mașini, decât oameni, pe spațiul public”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

schita

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px
Edilul-șef spune că în planurile de modernizare a zonei Dacia se află inclusiv realizarea unei parcări subterane, dar și de parcări înierbate. De asemenea, vor fi amenajate spații pentru petrecerea timpului liber și va fi încurajat mersul pe jos în interiorul cartierului.
Pornim de la general spre detaliu: o mai bună utilizare a străzilor, cu delimitări clare între spațiul carosabil, locuri de parcare, piste pentru bicicliști, trotuare, spațiu verde. Unde și cum parcăm: inclusiv identificarea unei locații pentru amenajarea unei parcări subterane și realizarea de parcări înierbate. Cum creștem atractivitatea spațiului public: noi scuaruri și piațete, amenajarea de mici zone unde cei care locuiesc în cartier să poată face mișcare, cei mici să aibă mai multe locuri de joacă și pentru cei vârstnici, spații de odihnă și recreere, dotate cu mobilier stradal și zone verzi. Proiectul va stabili și detaliile: tipuri de pavaj și de mobilier urban care să se preteze caracteristicilor cartierului sau care sunt tronsoanele care în acest moment nu au umbră, pentru a planta arbori. Vrem să încurajăm mersul de pe jos în interiorul cartierului și utilizarea transportului public și mersul cu bicicleta pentru deplasările în oraș. Asta înseamnă că vom acorda o atenție sporită siguranței pietonilor și a bicicliștilor, precum și accesibilizarea străzilor pentru cei cu mobilitate redusă”, a explicat Dominic Fritz.
Pentru implementarea proiectului, Primăria Timișoara intenționează să solicite fonduri europene prin noul Program Operațional Regional. Anunțul privind achiziția serviciilor de proiectare pentru acest proiect este publicat pe SEAP, iar cei interesați sunt așteptați să depună oferte până la data de 9 februarie 2022. Valoarea estimată a contractului de proiectare este de peste 500.000 lei.

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/