După încercarea nereușită de la Jupa, operatorul de salubritate din Caransebeș înaintează administrației o posibilă soluție pentru ieșirea din impas.
În ședința de astăzi, unul din cei doi administratori Transal Urbis, Mihai Minea, a făcut o propunere Consiliului Local cu privire la o nouă locație de transvazare a deșeurilor provenite din construcții și mobilier uzat. „Am o propunere către domnii consilieri, spre analiză, privind o nouă locație pentru transferul deșeurilor menajere și pentru depozitarea temporară a deșeurilor din construcții, dar și pentru cele voluminoase provenite din mobilier uzat. Este vorba de zona Tancodrom, ultima parcelă ce aparține Primăriei Caransebeș, în suprafață de 13.000 mp. Este o zonă îngrădită, are o construcție pe suprafața ei și drumul de acces este pietruit. Ca să putem face pasul următor, avem nevoie de sprijinul primăriei pentru PUZ, un proiect și amenajările necesare pentru ca apoi să fie predat Transalului spre administrare”, a solicitat Mihai Minea.
Aceste deșeuri sunt rezultate din lucrări de construcții și demolări, reparații și amenajări ale clădirilor, fie că sunt locuințe, fie spații cu altă destinație. Acest tip de deșeuri se colectează contra cost, pe bază de comandă scrisă la operatorul de salubritate din Caransebeș. „Dacă considerați că este o propunere adecvată, săptămâna viitoare sau poate cealaltă, vă rog acceptați să ne reunim într-o ședință, să putem discuta acest aspect și poate și altele, cu privire la Transal Urbis.”, a mai adăugat Minea.
În România, piaţa deşeurilor din construcţii şi demolări nu este reglementată şi nu există date statistice recente, fiecare operator sau UAT jucându-şi cartea aşa cum poate mai bine. La nivelul Uniunii Europene, deşeurile provenite din construcţii şi demolări reprezintă o treime din totalul deşeurilor generate, însă rata medie de colectare a acestor tipuri de deşeuri este de sub 50%.