Tramvaiele Reșiței nu vor fi în culorile Metalului, sunt desprinse din science fiction!

Moda vopsirii mijloacelor de transport în comun în culorile clubului de fotbal din oraș nu e valabilă și la Reșița! Turcii au desenat și colorat noile tramvaie care vor circula de la Renk până în Muncitoresc în nuanțele viitorului!

Compania turcească Durmazlar a început fabricarea garniturilor de tramvai care vor urma să circule prin Reșița începând, cel mai probabil, cu anul 2022. „Eu sunt convins că vom avea un pachet de tramvaie foarte frumoase. Inițial am vrut să le facem roșu-negru, ca să fie în consonanță cu culorile Metalului, însă ceea ce am văzut este un prototip de tramvai a cărui culori au fost atât de interesante încât am stabilit că nu intervenim pe ele și le lăsăm așa. Aceste tramvaie au o volumetrie și o tendință de spațialitate, de nou, de science fiction, preferăm să le lăsăm așa cum ne-au propus turcii în prima fază. Sunt un gri metalizat cu un gold metalizat, cu un dark brown geamurile.”, a dezvăluit primarul Nelu Popa pentru expressdebanat.ro.

În paralel cu execuția tramvaielor se lucrează și la modernizarea căii de rulare și a tot ce înseamnă carosabil și trotuare pe toată lungimea liniei, dar și a altor străzi adiacente, unde vor circula autobuze electrice. „Am împărțit proiectul în două pentru că nu avea voie să depășească 20 de milioane de euro. Avem 2 proiecte de câte 20 de milioane de euro, faza 1 și faza 2. Am primit proiectul tehnic la faza 1, urmează să primim proiectul și la faza 2. Și suntem în licitație acum pentru faza 3. Faza 3 însemnând Calea Timișoarei, modernizare completă cu apendicele care merge la IMR, fosta fabrică de tunuri. În Piața Republicii din Muncitoresc se face o stație intermodală în care te dai jos din tramvai, treci în partea cealaltă, intersecția semaforizată se v-a transforma într-un sens giratoriu și după sensul giratoriu vom face o stație de autobuze electrice, cu încărcare electrică, cu așteptare, cu parcare de mașini. Pe faza 3, evident o să luăm și 10 autobuze electrice. Aceasta este acuma în fază de licitație.”, a spus primarul Reșiței.

Până la sfârșitul lunii septembrie, proiectele tehnice pentru primele două faze ar trebui să fie gata, astfel încât să înceapă procedura de atribuire a lucrărilor. În martie-aprilie 2021, concomitent cu începerea lucrărilor la mall, apreciază Popa, ar putea fi deschis și primul șantier pentru linia de tramvai. Municipalitatea a gândit deja soluții pentru devierea traficului, astfel încât să nu existe blocaje pe perioada executării unor asemenea lucrări de anvergură. „Se va lucra pe tronsoane, închidem Ada – Kaufland, în Govândari, și se circulă perimetral pe Făgărașului și pe Muncii. După ce am executat zona Ada – Kaufland, închidem Intim – Victoria, circulând evident tot pe partea perimetrală și venim în tronsoane. După ce am terminat în Govândari ne ducem în sus în oraș. Cea mai delicată zonă va fi zona Triaj – Locomotive, unde în momentul în care vom ataca acea zonă va trebui să avem o cale de acces deja pe partea dreaptă a Bârzavei, prin zona mall, aqualand.”, a mai precizat primarul Popa.