Tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun ale minorităţilor – împărtăşite la Casa de Cultură Moldova Nouă

Ziua Minorităților Naționale din România a reușit să-i aducă din nou împreună pe sârbii, cehii, slovacii și germanii din Moldova Nouă în cadrul evenimentului „Crăciun în casa minorităților”, ocazia perfectă pentru promovarea celor mai frumoase tradiții și obiceiuri, în prag de sărbători, a comunităților regăsite la malul Dunării.

Publicul invitat să ia parte la cea de-a treia ediție dedicată minorităților a avut parte de o surpriză de-a dreptul inedită. În holul instituției culturale din Moldova Nouă, bucatele alese, pregătite cu grijă, ispiteau papilele gustative ale oricărui spectator, iar costumele populare, care mai de care mai interesante ale reprezentanților comunităților, nu numai că stârneau interesul, curiozitatea și admirația privitorilor, ci aduceau, în sufletele oamenilor, bucuria de altădată a sărbătorilor de Crăciun.

Întrucât momentul nașterii lui Iisus Hristos reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din an, pe rând, fiecare minoritate a vorbit în fața celor prezenți despre obiceiurile și tradițiile practicate, atât în ajunul Crăciunului, cât și în zilele de 25, 26 și 27 decembrie. Astfel, dacă pentru fiecare minoritate în parte, seara de Ajun nu ar avea niciun farmec fără tradiționalele colinde, la capitolul bucatelor pregătite în perioada Crăciunului, fiecare comunitate a adus în prim-plan ceva diferit.

Sârbii, spre exemplu, în seara de Ajun, după ce împrăștie sacul cu paie prin toată casa, semn al prosperității, nu se așează la masă pentru a lua cina, ci mănâncă pe podea, meniul fiind alcătuit din: sarmale de post, pește, fasole de post, preparatele din carne de porc fiind service începând cu prima zi de Crăciun. La fel se practică și în comunitatea cehilor și slovacilor, cu diferența că, membrii familiei, în seara de Ajun, cinează așezați la masă.

Cu totul diferit au fost aduse în fața publicului tradițiile și obiceiurile germanilor de către reprezentanții Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și cei ai Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Aici, în seara de Ajun, Moș Crăciun este așteptat cu un pahar de lapte, la geam, și fursecuri, gâsca friptă, varza roșie călită și găluștele de cartofi fiind elementele de bază pentru cină, în timp ce, de la masa de Crăciun, niciodată nu lipsește ciorba cu trei feluri de carne, cârnați și ouă.

Prezent în cadrul evenimentului dedicat minorităților a fost și primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, cel care le-a mulțumit tuturor pentru participare, iar, imediat după discursul edilului, seara de poveste s-a încheiat cu un colind cântat de toți cei prezenți la acțiune.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/