Tradiţiile, pe înţelesul tinerilor! Prima ediție a taberei de folclor de la Lugoj

tabara lugoj

La Lugoj se desfășoară prima ediție a Taberei de folclor, organizată de maestrul coregraf Puiu Munteanu.

„Tabăra de folclor continuă activitățile începute cu cele șase ateliere din vacanța de primăvară. Tema principală o reprezintă jocurile din subzona de deal a Banatului, mai puțin cunoscute și valorificate, precum și prezentarea costumului popular din zonă.”, a declarat Puiu Munteanu.

Subzona de deal a Banatului, care acoperă o arie extinsă din Lunca Timişului, Valea Begheiului şi întreg spaţiul făgeţean, este o microzonă arhaică, unde s-au conservat elementele tradiţionale, din bătrâni, şi are cel mai raspândit stil de dans.

„Aparent repertoriul este mai sărac, însă este totuși variat, dacă ţinem seamă de particularitaţile coregrafice ale satelor apropiate sau de metamorfozele la care au fost supuse jocurile din zona submontană a judeţului Timiş. Aici, mişcările sunt mai domoale, dominând învârtitele în perechi şi jocul de doi, dar fără prea multe piruete. Memoria pasivă a oamenilor locului a reţinut o seamă de jocuri pe care le cunoştea întreaga comunitate: Ţandăra, Duba, Bălinceana, Poarca, Judecata, Duduriga, Cucuruzul, Toldăul, Leuca, Piperiul, Clăbiceriul, Cărăbăşîul, Mazărica şi Minţita.”, adaugă Munteanu.

Tabăra, la care participă 50-60 de copii, se va desfășura până la sfârșitul lunii iulie. Ea se va încheia cu un spectacol-școală, în care micii dansatori își vor demonstra cunoștințele dobândite.