Tradiţii şi obiceiuri cu ocazia Moşilor de toamnă

Weekendul acesta, credincioșii se pregătesc pentru o zi importantă din calendarul creștin ortodox: Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă. Cu această ocazie, familiile celor trecuți la cele veșnice merg la biserică și cimitir, igienizează locurile de veci, le înfrumusețează cu flori în amintirea celor care la un moment dat i-au însoțit în drumul vieții.

Luând în calcul numărul tot mai mare al cazurilor de infectare cu noul coronavirus, Ion Nedelcu, slujitor în cadrul parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă, a ținut să le transmită locuitorilor urbei ordinea în care se vor succeda acțiunile religioase, scopul fiind acela de a preîntâmpina răspândirea temutului virus, fără însă a renunța la obiceiurile și tradițiile seculare:

„Sâmbătă, 31 octombrie, evenimentul religios va debuta (ora 10.00) cu o slujbă, ocazie prin intermediul căreia vor fi sfințite pachețelele pregătite de oameni, asta pentru ca, ulterior, acestea să poată fi date de pomană. Totul se va desfășura cu respectarea măsurilor igienico-sanitare: purtarea măștii de protecție, respectarea distanței fizice. Tot în ideea prevenției, pachețelele, odată sfințite, nu vor fi distribuite în biserică sau oamenilor pe stradă, ci acasă – membrilor familiei. După slujba religioasă din biserică se va merge la cimitir (Cimitirul Nou, ora 11.00; Cimitirul Moldova Veche, ora 12.00), unde se va proceda la sfințirea mormintelor. În acest sens, le-am recomandat enoriașilor ca fiecare familie să fie reprezentată de maximum două persoane”.

Semnificaţia Zilei morţilor se regăseşte în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiţia a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni. Conform legendelor populare, cu ocazia Moşilor de toamnă, porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei decedaţi vin să îi viziteze pe cei vii.

Sursa foto principal: ziarharghita.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/