Puțini sunt reșițenii care cunosc firmele ce derulează activități pe Valea Țerovei. De la strada principală se văd doar hale. Nu îți spun nimic, dacă nu esti curios să le cunoști istoria. Este și cazul firmei PRODMEC. Societatea este una dintre primele care au apărut în zonă, din pasiune și dorința de a le oferi ceva reșițenilor.
În anii ’90, puțini locuitori ai orașului se gândeau să pună bazele unei afaceri tocmai în Reșița. Asta în contextul în care imediat după Revoluție, lumea li s-a deschis și au avut acces să ajungă în orice colț al Europei. Din dragostea pentru inginerie, dar și dintr-un patriotism pe care nu multă lume l-ar putea înțelege, domnul Johan, așa cum îi spun apropiații, a avut curajul să pună bazele unei mici afaceri. Totul se întâmpla în 1997, pe Valea Țerovei, într-o hală fără utilități în care ploua, iar frigul i-a învățat pe cei patru angajați ai socității să lucreze în condiții extreme. Domnul Johan a fost plecat în Germania, unde a locuit ani buni. De altfel, are și cetățenie germană, însă a refuzat să rămână peste granițele țării, pentru că la Reșița s-a născut. „Am vrut să revin la aici și să pun bazele unei firme care să lucreze la aceleași standarde cu cele de peste granițele țării. Cu efort, văd acum că acest lucru este posibil”, spune domnul Johan, a cărui modestie surprinde, în contextul actualei cifre de afaceri a firmei: 2,2 milioane de euro.
De la patru, la peste o sută de angajați
Actualul administrator al PRODMEC, Ioan Inășăl este unul dintre foștii șefi de atelier ai societății. Acesta explică eforturile pe care angajații le-au făcut pentru ca firma să ajungă ceea ce este astăzi. „La început, hala fără încălzire avea doar 800 de metri pătrați. Am ales să lucrăm cu firmele din străinătate, pentru că acolo am avut desfacere. Am încercat câteva colaborări pe plan local, dar au eșuat, astfel că ne-am canalizat eforturile și am produs pentru firmele de peste granițele țării, cu forțe proprii și dotarea precară pe care am avut-o. La început, am fabricat numai cilindri hidraulici”, spune administratorul societății, Ioan Inășăl. Pentru că firma nu a găsit un sprijin în societățile din Reșița, treptat, cei care au condus-o au învățat că trebuie să se descurce cu producția, așa cum au putut mai bine. Astfel că, așa a început dotarea cu utilaje din ce în ce mai performante. Investiția în aparatură a atras după sine și o absorbție puternică a forței locale de muncă. „De la patru angajați, am ajuns acum să avem 111, iar 19 dintre ei sunt formați de la zero, pentru că nu există școli profesionale. Acest lucru ne determină să îi instruim și să îi învățăm de la început cum trebuie să lucreze”, a adăugat administratorul PRODMEC.
Ce produce PRODMEC
Firma din Valea Țerovei are contracte cu societăți din Germania, Olanda, Belgia și, mai nou, de aproximativ doi ani, are clienți și în România. Prelucrările mecanice de înaltă complexitate și calitate stau la baza cifrei de afaceri de milioane a firmei.
Urmărește Express de Banat și citește cum își alege PRODMEC candidații ideali pentru un job!
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157628698664503″]