Tradiția șezătorilor urbane, readusă la lumină în istoricul Iosefin. Se caută voluntari care să dinamizeze viața cartierului

img 0033

Voluntarii, alături de Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale, vor dinamiza viața cartierului Iosefin, din luna septembrie, și vor încerca să reconecteze locuitorii prin diverse activități culturale, educaționale și recreative realizare în comun, sub forma unor șezători urbane. 

Cartierul Iosefin, cu o veche și interesantă istorie, considerat la un moment dat ca fiind printre cele mai bogate zone din Timișoara, cu comunități și etnii diverse, va fi locul unde voluntari și rezidenți vor readuce la viață tradiția șezătorilor toamna aceasta.

Locul de întâlnire al celor interesați va fi parcul multifuncțional din apropierea fostei platforme Solventul. Acolo va fi amplasat un mobilier urban realizat de voluntari, care va anima spațiul pentru locuitorii cartierului.

leader board 728 x 90 px

img 0016

„Prin proiectul IoseFIM – Aducem comunitățile din Iosefin Împreună vrem să realizăm, cu ajutorul voluntarilor, o intervenție urbană în parcul de lângă Solventul, astfel încât acesta să devină un mediu proaspăt, surprinzător și inclusiv, și de asemenea să organizăm 6 șezători urbane cu diverse tematici, care să ducă la o mai bună cunoaștere și conectare socială a oamenilor din cartierul Iosefin.”, a declarat Mălina Duță, de la Asociația LOGS.

Inițiativa se bazează pe faptul că Iosefinul are o îndelungată tradiție multiculturală, fiind locuit de etnici români, germani, maghiari și, mai recent, romi sau imigranți/refugiați din țări non-UE. Astfel, reconectarea diferitelor comunități, a oamenilor de vârste diferite sau naționalități diferite, dar cărora Iosefinul le este casă, va fi obiectivul șezătorilor.

img 0021

Șezătorile vor avea diverse tematici și vor fi organizate începând cu luna septembrie. Vor fi concursuri despre Iosefin, ateliere de știință și ecologie, de prăjituri și mâncare interculturală, întâlniri de storytelling, concerte, expoziții de fotografie și ateliere de pictură și artă. O parte din întâlniri vor fi realizate în parteneriat cu OilRight, o întreprindere socială din Timișoara care luptă pentru drepturilor persoanelor instituționalizate.

„Noi dorim și schimbarea percepției autorităților privind modul de construire a parcurilor, văzute în prezent exclusiv ca zone de relaxare, activități de joacă pentru copii și/sau activități sportive. Parcurile ar trebui înțelese ca locuri de întâlnire a comunității, spații de adunare a grupurilor sociale diverse și relaționare intercomunitară. Zonele verzi pot fi mai mult decât simple parcuri, deoarece pot coagula comunitățile și chiar promova incluziunea socială prin interacțiuni pozitive în aer liber.”, a mai spus Mălina Duță.

img 0043

Voluntarii care doresc să facă parte din echipa de concepere și amplasare a mobilierului urban în parcul de lângă platforma Solventul și realizarea șezătorilor pot trimite o aplicație personală video de două minute cu informații despre experiența, interese și competențe pe WhatsApp la +40 720 370 822, până în 10 august. Se caută persoane care rezonează cu cuvintele „Comunitate, Energie și Creativitate” de toate vârstele, culturi și naționalități și cu interese în design, arhitectură, peisagistică, construcții sau tâmplărie.

Proiectul IoseFIM este finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Timișoara, un program coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Timișoara.