Tradiția pițărăilor se păstrează în Caraș Severin mai ales în mediul rural. În dimineața zilei de Ajun, gospodarii aprind câte un foc în fața fiecărei case și așteaptă colindătorii, care sunt numiți pițărăi.
Aceștia poartă costume tradiționale și țin în mână câte o colindiță. Potrivit tradiției, aceasta este, de fapt, o bucată de lemn din alun care este vopsită în culorile alb și negru. Cum numărul celor care le fac acasă este tot mai mic, colindătorii le-au înlocuit pe cele tradiționale cu cele cumpărate din comerț.
Nelipsită este desaga în care primesc din partea celor pe care îi colindă multe nuci, mere, o sumă simbolică de bani și colăcei proaspeți pregătiți pe vatra fiecărui gospodar. Denumirea de pițărăi provine de la colacul gătit din aluat de pâine. Obiceiul pițărăilor este păstrat încă de pe vremea dacilor și are ca semnificație sacrificiul adus divinității ca mulțumire pentru rodnicia holdelor de peste an.
Poezia pe care aceștia o spun atunci când colindă este în grai bănățean și se păstrează din moși strămoși.
“Iță, iță colindiță/Ieși afară găzdăriță/Cu miei, cu purcei/Fug copiii după ei. Da-mi colacu’ și cârnatu’/Să mă duc la altu’”.
Georgeta Scmitberger primește an de an colindătorii în dimineața de Ajun. “Este bine să îi primești, pentru că îți aduc prosperitate, iar faptul că stai să îi asculți este o mulțumire că am trecut cu bine peste încă un an”, spune femeia.