Tradiția, inovația și educația, partenerii ideali într-un proiect de succes: Spaleck!

O armonie perfectă între elementele care au condus la ceea ce este astăzi a doua școală pentru tineri, locul ideal de muncă și un viitor pentru municipiul de pe Bârzava. Se anunță proiecte de impact și vremuri bune. Pista de decolare – compania Spaleck.

După mai bine de 30 de ani de la Revoluție, speranțele românilor pentru un viitor al tinerilor în țară scade de la o zi la alta și asta pentru ca metehnele comunismului încă nu s-au șters din memoria colectivă a compatrioților noștri, care și acum speră la „mașini zburătoare” atunci când vine vorba de educația și viitorul propriilor copii.

„Le este teamă că vor fi ca și ei, lucrători în uzină. Trebuie tată să ai facultate și diplomă! Așa spun cei mai mulți veterani ai fostului oraș industrial. Dar ce vom face cu atât de multe diplome pe bandă rulantă, viitorii șomeri ai acestei țări? Și aici intervenim noi, patronatele care acum încercăm să culegem și să alegem materie bună pentru meseriile atât de căutate. Fiecare, evident pe segmentul său de activitate”, spune Leonard Leinstein, administratorul firmei Spaleck din Reșița, unul dintre realele exemple de implicare în dezvoltarea orașului, mai ales în ceea ce privește educația tinerilor.

Firma Spaleck a luat naștere în anul 1859, în Germania, cu o activitate de mai bine de 150 de ani de tradiție industrială, având inițial ca obiect de activitate construcții de mașini pentru industria textilă până la începutul anilor 90, când piața a devenit liberă, iar europenii au fost inundați de marfă ieftină din China.

În contextul în care firmele autohtone locale din comunitate au avut de suferit, la fel și constructorii de echipamente textile, Spaleck a văzut că tradiția este pecetluită, „ceea ce trebuia să vadă și Reșița. Piața spune așa: tu nu trebuie să construiești ce ști mai bine, tu trebuie să construiești ce se cere. Acum, din activitatea textilă nu a mai rămas nimic, puteți vizita un muzeu textil în Boholt, pe platforma Spaleck și cam atât, restul a rămas istorie. Dar domnul Spaleck a fost bine consiliat de un grup de oameni inteligenți care au studiat piața și care i-au recomandat să construiască aceste mașini, echipamente pentru industria de sortare.”, spune Leonard Leinstein.

Proiectul cel nou a prevăzut creșterea globală a populației, precum și cererea, dar și resursele ce sunt epuizabile. Pentru că întotdeauna aglomerațiile urbane generează deșeuri care trebuie eliminate a apărut termenul de resursă regenerabilă, o sursă de prosperitate și de reciclare, luând astfel naștere construcția de mașini pentru industria de reciclare. Spaleck este prezent pe piața din România din anul 2007, prima dată cu o bază de producție pe platforma UCMR-ului, unde a funcționat până în 2016, după care motoarele s-au turat la maxim.

Echipa și doar echipa a salvat Spaleck în anul de grație 2020

„A fost un an greu, dar am trecut peste. La final de an aduc merite doar echipei. Un om oricât ar fi de valoros e mult mai puțin valoros decât o echipă. Doar cu ajutorul echipei am trecut cu bine și peste anul acesta, deși a fost un an oarecum nebun. Dacă este să ne raportăm la producție am simțit o ușoară scădere, undeva la 10 – 15 %, mai puțin față de cât ne-am preconizat, dar dacă tragem linie suntem pe plus”.

Chiar dacă 2020 a pricinuit pierderi semnificative pe toate palierele de activitate, asta nu înseamnă cu totul se oprește aici. Oameni cu viziune, precum Leonard, demarează noi proiecte pe care le vede încununate cu succes. Primul gând pentru anul următor este realizarea creșterii cifrei de afaceri pe care au preconizat-o pentru acest an, iar mai apoi să demareze proiectul pentru următoarele hale, precum și implementarea unor noi tehnologii, un proiect inovator ce vizează roboții industriali.

„Cu toții știm că există o problemă pe piața muncii, aproximativ în 10-15 ani de zile probabil că nu o să mai avem cu cine să lucrăm, produsul nostru implică un grad ridicat de manufactură, deci suntem dependenți de lăcătuși, de manufacturiști, iar oamenii aceștia nu mai vin din spate, deși ne focusăm cu acest proiect al școlii duale, totuși nu o să avem suficientă forță de muncă. Prim urmare vom face producție robotizată. Efectivul uman nu o să aibă de suferit, din contră, noi o să conservăm până la ultimul om, pe care să și-l dezvoltăm, doar că orice industriaș cu minte la cap ar trebui să își facă probleme pe viitor.”, a dezvăluit acesta.

Reșița trebuie să se redescopere, să se reinventeze!

Proiectele de viitor care s-au conturat în mintea omului de afaceri au fost tocmai rezultatul realității triste de astăzi, vremuri în care tinerii vor să migreze spre IT, să se facă doctori sau ingineri.

„Când spunem Reșița, vorbim totuși despre un fost oraș industrial care ar putea genera forță proaspătă de muncă pentru că ștafeta ar trebui să se predea din tată în fiu? Dar tradiția e una, iar realitatea este alta. Nu am fost în stare să ne menținem acea tradiție și să o cultivăm, să o perpetuăm, nu am fost în stare, am pierdut-o, nu mai căutam vinovați. Reșița trebuie să se redescopere, să se reinventeze și eu cred că actualele proiecte ale Primăriei o să aducă un suflu proaspăt în oraș. Probabil nu o să asistăm la o întoarcere spectaculoasă a tinerilor, nici la un exod puternic din zonele limitrofe ale Reșiței, dar cred că totuși v-a genera ceva mișcare, schimbare, un vânt tineresc.

Vom continua cu maximă dăruire proiectul Școala Duală, pentru că în mod normal noi agenții economici ar trebui să fim clienții sistemului de învățământ, nu să ne batem capul cu formarea, dar bănuiesc că observați la sistem un defazaj. În ultimii 30 de ani învățământul pe de o parte și mediul privat pe de altă parte au pierdut comunicarea. Practic sistemul de învățământ nu forma tineri de care aveau nevoie antreprenorii din zonă și atunci vina patronilor a fost următoarea, cu toții au migrat spre supermarketuri precum UCMR, CSR sau IMR și voiau să ia muncitori gata formați, să aibă profit de azi pe mâine și acum culegem roadele. Sigur că am intrat în acea bulă pe care am generat -o cu toții,”, a completat antreprenorul.

Important este să fii băiat deștept, că țara geme de studenți!

Chiar dacă majoritatea tinerilor se îndreaptă spre marile orașe, Leonard Leinstein se arată totuși optimist nuanțând ideea că proiectul de suflet „Școala Duală”, mugurul de speranță, un proiect inovator și vital, nu va fi abandonat.

„Există o vorbă în contextul actual al pieței «important este să fii băiat deștept că țara geme de studenți». Deci, în general cu acele diplome poți face orice, începând de la foc până la nimic. Dacă nu ai viziunea pieței și nu dorești să îți depășești condiția și aștepți ca cineva să îți facă, să îți dea, o să fii dezamăgit. Eu recomand tinerilor să se vândă cât mai bine, adică să urmărească piața, să vadă de ce este nevoie și să îi dea bătaie. Degeaba urmăm un șablon moștenit, învechit, cum că trebuie să facem liceul, facultatea, un master, trebuie să facem minim un doctorat și după aceea facem un duș rece. Se câștigă totuși foarte bine și în România, peste 1.000 de euro într-o meserie. Cu cât tu te vinzi mai bine, cu cât creezi mai multă dependență pozitiv vorbind, iar viitorul tău poate fi unul foarte bun. Când te faci simțit, când ști să îți impui personalitatea acolo, când ai o identitate clară, o viziune, imposibil să nu fi remarcat și să nu fi avansat!”, a concluzionat omul de afaceri, Leonard Leinstein.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/