Toți angajații care se ocupă de persoanele vârstnice din cămine sunt testați! Numai prefectul Gâfu merge pe încredere!

Prefectul Gâfu pare să n-aibă habar cine e testat și cine nu în județul pe care îl păstorește. Într-o recentă conferință de presă, reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că doar angajații care au cerut să fie testați au și fost testați pentru coronavirus. Ceilalți… s-au întors la lucru pe bază de încredere, că doar dacă au stat acasă 14 zile, ce rost are să fie testați? Realitatea este însă cu totul alta!

Personalul de specialitate din căminele pentru persoane vârstnice și din centrele pentru copii lucrează în ture de câte 14 zile, timp în care o parte a personalului stă acasă, în izolare, iar ceilalți merg la muncă și nu mai trec pe acasă timp de două săptămâni. Așa cum e firesc, la revenirea la muncă angajații trebuie să aibă rezultat negativ la testul pentru coronavirus, astfel încât să nu reprezinte un risc pentru beneficiarii de care se ocupă.

Având în vedere că o parte a angajaților a revenit la muncă în 27 aprilie și deja ne apropiem de un alt schimb de tură, l-am întrebat despre situația din centrele de asistență socială pe prefectul Cristian Gâfu. Iar răspunsul acestuia a fost cel puțin aberant: sunt testați doar cei care solicită! În rest, ce sens are să fie testați dacă au fost izolați la domiciliu?

„Haideți să ne înțelegem: este vorba de 14 zile în care persoanele stau încarantinate. Nu este ales de dumneavoastră sau de mine sau de oricine altcineva că așa ne-am gândit noi, este determinat din punct de vedere medical. Dacă în 14 zile nu prezintă simptome, atunci iese afară din carantină. Așa și persoanele care intră la lucru, ei știu că înainte de a intra 14 zile în centrul de protecție socială, stau acasă în izolare, pentru că graficul s-a făcut dinainte, nu se stabilește cu două zile înainte de a ieși colegul de la muncă cine intră. În cele 14 zile cât a stat acasă în izolare, dacă nu a avut niciun simptom, dacă nu a intrat în legătură cu alte persoane, nu există motivația de a-și face testul. (…) Cei care au solicitat au fost testați”, a explicat prefectul de Caraș-Severin. Totodată, Cristian Gâfu spune că nu există nicio logică să îi testezi și pe cei care ies de la muncă și merg acasă în izolare. „Nu există nicio justificare ca persoanele care ies și au stat 14 zile să fie la ieșire testate. Ele intră în izolare acasă, da? Și oricum au fost în izolare cele 14 zile”.

Nimic mai fals! Toți angajații care vin la lucru după 14 zile de izolare sunt testați, nu se merge pe încredere și nici pe solicitări ale angajaților.

Oana Glăvan-Cenan, directorul executiv al Căminului pentru Persoane Vârstnice Reşiţa, a dat asigurări că niciun angajat care are contact direct cu persoanele instituționalizate nu a revenit la serviciu fără să fie testat. Ba mai mult, chiar și cei care pleacă de la muncă după două săptămâni sunt testați! „S-au făcut testările și pentru cei care au ieșit din izolare în prima tură, și pentru cei care au intrat în izolare la locul de muncă. Acum s-au refăcut la 14 zile testările, în 7 și 8 mai, și pentru cei care ies de la lucru și pleacă acasă, și pentru cei care intră. Mulțumim DSP-ului că testează și măcar avem liniște”. Este vorba în total de 57 de persoane testate, în cazul căminului de la Reșița. Schimbul de tură urmează să se facă din nou marți, 12 mai.

În ceea ce privește viitorii beneficiari, nimeni nu este instituționalizat fără testare prealabilă. „Noi nu am suspendat serviciile de asistență sub nicio formă, doar că nu intră nimeni fără testare COVID. Chiar și cazurile de maximă urgență sunt 14 zile în izolator”, ne-a mai spus Oana Glăvan-Cenan.

Aceleași măsuri de precauție despre care prefectul Gâfu pare să nu aibă habar s-au luat și în Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu. Directorul Iosif Gherghinuță ne-a declarat că au fost testați toți cei 23 de angajați care urmează să revină astăzi la muncă, până și portarul, și că nu-și asumă nimeni riscul de a îmbolnăvi beneficiarii, mergând pe încredere.

Nu doar în Reșița și Sacu s-au luat aceste măsuri de siguranță. Același lucru se întâmplă și la Caransebeș sau Oravița. Numai prefectul Gâfu spune altceva. Nu e ca și când el ar fi șeful Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și ar trebui să știe tot ce mișcă, mai ales pe timp de urgență națională…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/