Tot mai mulți profesori raportați cu coronavirus, în Timișoara. Inspectorul școlar general: ”Dacă în interior au fost respectate cu strictețe regulile, părinții nu le-au respectat la poarta instituțiilor”

La trei zile de la debutul anului școlar, numărul cadrelor didactice infectate cu coronavirus a ajuns la opt în Timișoara. Inspectorii școlari au găsit responsabilii: părinții, despre care spun că nu ar fi respectat regulile de distanțare, la poarta școlilor. 

Școala Generală nr. 19 Avram Iancu din Timișoara a început anul școlar în scenariul roșu, după ce trei profesori au fost depistați pozitivi. Conform datelor Inspectoratului Școlar Timiș, alți cinci profesori sunt în izolare, fiind contacți direcți cu cei îmbolnăviți, iar elevii fac ore exclusiv în sistem online.

Tot despre trei cadre didactice infectate vorbim și la Liceul Teoretic ”William Shakespeare” din Timișoara, la clasele de învățământ primar. La finalul săptămânii trecute a fost depistată pozitiv o învățătoare, care ar fi contactat virusul de la un membru al familiei. O altă profesoară a fost confirmată luni. Ea a intrat în contact doar cu colegii, nu și cu elevi. În a doua zi de școală a fost confirmat infectat cel de-al treilea dascăl, după ce toți cei 10 învățători au fost testați. Contacții acestora au fost izolați, iar DSP a demarat o anchetă epidemiologică. Prin urmare, copiii din șase clase primare stau acasă două săptămâni și desfășoară activități online.

Și la Liceul Tehnologic Special ”Gheorghe Atanasiu” din Timișoara a fost depistată o persoană bolnavă. Este vorba despre administratorul unității de învățământ. El nu are simptome și nici nu a interacționat cu elevii sau profesorii.

Un alt caz de îmbolnăvire cu coronavirus a fost raportat la Școala Generală nr. 25 din Timișoara. Este vorba despre o profesoară testată pozitiv în prima zi de școală și care acum se află în izolare la domiciliu. Nici ea nu a intrat în contact direct cu elevii sau colegii săi.

Inspectorul școlar general Marin Popescu spune că dascălii ar fi observat că părinții nu respectă măsurile impuse de pandemie, atunci când își aduc copiii la școală. ”Cadrele didactice s-au pregătit în perioada 1-14 septembrie pentru a dezinfecta școlile și a primi copiii. Dacă în interior au fost respectate cu strictețe regulile, la poarta instituțiilor nu s-au respectat regulile de către părinți. Acest lucru a fost remarcat și de profesori. Recomandarea pe care o fac părinților este să dea o notă de respectare a valorilor, e important să respectăm distanța și măsurile. Deja au apărut unități unde colegii sunt în izolare, internați sau testați pozitiv. Probabil vor mai apărea cazuri în circumstanțele în care anul școlar aduce profesorii din vacanțe și trebuie să găsim soluții”, a afirmat Popescu.

Anul școlar a început în 600 unități de învățământ din Timiș. Dintre acestea, 346 sunt în scenariul verde, 252 în scenariul galben. În mediul urban, 71 școli și grădinițe sunt încadrate în scenariul  verde și 144 în scenariul galben. Scenariul roșu s-a aplicat la două școli din mediul urban, la Centrul de Resurse și Asistență Educațională Speranța – pentru că elevii nu au clădire pentru a desfășura cursurile- și la Școala Generală nr.19, în urma depistării a trei cadre didactice infectate cu coronavirus.