În județul Timiș există, la această dată, 13 case de tip familial private, iar alte 7 sunt funcționale în sistemul public. Încă din 2016, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș a început să dezvolte servicii alternative la îngrijirea instituțională, iar rând pe rând centrele de plasament au fost închise. În cele care mai sunt deschise pe raza județului nu se mai fac admiteri.
Doar 6 centre de plasament mai sunt deschise în județul Timiș, însă în acestea nu se mai fac admiteri, spun reprezentanții DGASPC Timiș. Pe lângă cele 7 case de tip familial deschise în ultimii ani, alte 3 urmează să fie amenajate în perioada următoare. În casele existente sunt îngrijiți copii și tineri cu vârste cuprinse între 8 și 26 de ani.
„Copiii care sunt în casele de tip familial beneficiază de toate serviciile necesare pentru o bună dezvoltare psihică, fizică și socială, primesc toată îngrijirea necesară a unui copil care crește ca în orice familie. Au asigurate masă, cazare, servicii educaționale, medicale, consiliere psihologică. Acolo unde este posibil se menține legătura cu familia copilului, practic se intermediază întâlniri sau discuții la telefon între copil și membrii familiei sale, vorbim inclusiv de familia lărgită. Facem tot ce ține de noi ca acei copii să crească într-un mediu cât mai aproape de orice familie, o familie normală.”, a declarat Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș.
Încă din 2014, DGASPC Timiș a început să lucreze la strategia pentru închiderea tuturor centrelor de plasament din județ și înființarea unor case de tip familial și apartamente pentru copiii instituționalizați. În aceste noi case, copiii pot experimenta un sentiment de siguranță și de securitate emoțională mult mai mare decât în instituțiile de tip clasic, spun psihologii.
„Dacă într-un centru de plasament în prim plan este cumva grupul, mulțimea și individualitatea se conturează mult mai dificil, într-o casă de tip familial nevoile copilului pot fi mult mai bine identificate și se poate veni mult mai bine în întâmpinarea lor. Aș vrea să subliniez nevoile lor de tip emoțional, deci, cumva, copilul are șansa să își dezvolte un model identitar mai corect și un model familial mai apropiat de realitate.”, a explicat Alina Sârbu, psiholog la DGASPC Timiș.
În prezent, în serviciile DGASPC Timiș sunt 247 de copii și tineri instituționalizați, iar alți 190 se află în centre private autorizate.