Alegerile pentru şefia fotbalului cărăşean riscă se se transforme într-un imens scandal, ceea ce, e drept, nu ar fi deloc neobişnuit pentru sportul rege din judeţ.
Adunarea generală ordinară a Asociaţiei Judeţene de Fotbal Caraş-Severin de ieri nu a fost lipsită de tensiuni şi acuze, dar asta nu mai surprinde pe nimeni, în aceeaşi notă desfăşurându-se mai toate întâlnirile oamenilor de fotbal din judeţ de mulţi ani încoace. Raportul de activitate al forului judeţean pe anul trecut prezentat de preşedintele Costinel Ristache i-a nemulţumit pe unii dintre reprezentanţii cluburilor afiliate. Cel mai vehement a fost profesorul Adrian Cocoş, omul pe care Ristache l-a înlocuit în fotoliul de preşedinte AJF în urmă cu patru ani. Cocoş i-a reproşat în primul rând modul în care au fost cheltuiţi banii asociaţiei şi minusul de 150 de milioane de lei vechi din balanţa contabilă. Ion Armanca a cerut la rândul său să fie făcute publice într-un final salariile angajaţilor AJF, dar sumele prezentate nu au scandalizat pe nimeni. Au mai existat câteva schimburi reciproce de acuzaţii între Ristache şi Cocoş, dar totul a trecut cu bine până la urmă, Adunarea Generală aprobând cu majoritate de voturi toate punctele de pe ordinea de zi. „Nu sunt un secret salariile sau câţi kilometri are maşina AJF, dar sunt tot timpul persoane care aruncă fumigene”, a explicat preşedintele Ristache.
Consilierii judeţeni se bagă la fotbal!
Cel mai aşteptat subiect al zilei a fost însă legat de alegerile ce vor avea loc în 28 martie, alegeri care au generat un interes uriaş, jocurile de culise fiind demarate de multă vreme, iar unii dintre candidaţi îmbrăcând deja tricouri în culorile diferitelor partide politice. Preşedintele Ristache a propus înfiinţarea unei comisii de validare a candidaturilor după depunerea dosarelor de către cei care râvnesc la o funcţie de conducere în fotbalul din Caraş-Severin. Majoritatea celor prezenţi au fost de acord, chiar dacă unii au mai strâmbat din nas pe motiv că din această comisie fac parte consilieri judeţeni, cu culori politice. Ristache i-a asigurat însă că au fost propuşi doar datorită competenţelor şi cunoştinţelor lor în materie juridică.
Rolul comisiei respective este unul foarte important şi asta deoarece numele celor mai mulţi dintre candidaţi ar avea şanse mici să ajungă pe buletinele de vot. Articolul 35 din Statutul AJF Caraş-Severin spune că un pretendent la funcţia de preşedinte trebuie să îndeplinească mai multe condiţii în acelaşi timp. Diferenţa se va face la punctul 3 lit. d, care impune candidatului să fi „îndeplinit pentru o perioadă de minim patru ani una din următoarele funcţii: preşedinte AJF/LPF/FRF, vicepreşedinte AJF/LPF/FRF, preşedinte al unei comisii permanente din cadrul AJF/LPF/FRF sau preşedinte de club/asociaţie indiferent de nivelul de competiţii”. Unii tremură în ciuda faptului că au petrecut patru ani într-o funcţie de conducere, deoarece au activat atât la un club sportiv, cât şi într-o comisie AJF, dar doar cumulativ ar depăşi pragul impus de statut. Altora le lipsesc câteva zile sau luni până să ajungă la cei patru ani care reprezintă o condiţie obligatorie pentru fiecare candidat. „Şedinţa a fost cu scânteiuţe. Vor urma alegeri, va fi o nouă echipă care va conduce AJF-ul. De când am preluat mandatul, eu cred că am estompat scânteile care erau bubuituri de tun la adunările generale. Eu m-am luptat pentru această comisie de validare a candidaturilor, care cred că este suficient de transparentă şi departe de orice fel de imixtiuni şi pasiuni. A fost aprobată fără comentarii. Părerea mea este că vor apărea contestaţii la anumite dosare, dar sunt convins că unele dintre contestaţii vor fi tot nişte fumigene”, a declarat Ristache.
Discuţii şi tensiuni vor exista pe această temă, fără îndoială, dar singurii vinovaţi vor fi în acest caz membrii afiliaţi, care au fost de acord ca în statut să existe o astfel de condiţie. O condiţie aberantă, deoarecere dacă ai fost preşedinte la un club de liga a cincea nu înseamnă neapărat că ţi-ai dovedit priceperea în fotbal şi că poţi face treabă la AJF. Mai mult decât atât, niciunul din reprezentanţii cluburilor sau dintre candidaţi nu a cerut în Adunarea Generală de ieri modificarea statutului şi eliminarea acestei condiţii care nu va da naştere decât unui nou scandal.