Torma vrea să transforme Moldova Nouă în stațiune turistică! Cum? Prin intermediul Ostrovului!

Primarul Adrian Torma împreună cu ceilalți primari din Clisura Dunării și-au dat întâlnire săptămâna trecută cu specialiști din cadrul Consiliului Științific, dar și cu profesori universitari pe probleme de mediu și dezvoltare turistică din cadrul Parcului Natural Porțile de Fier, scopul comun al întrunirii fiind punerea în valoare a Ostrovului.

Primarul din orașul cărășean de la malul Dunării explică, pentru expressdebanat.ro, care au fost punctele forte ale discuției cu reprezentanții Parcului Natural, dar și ce urmează să se-ntâmple în cazul în care toată lumea se va pune de acord în vederea transformării insulei cailor sălbatici într-o adevărată oază de liniște și cunoaștere pentru viitorii turiști: „În fiecare an, avem câteva întâlniri noi, administrațiile publice și reprezentanții Parcului Natural Porțile de Fier. De când am luat decizia de a candida și din primele momente ale mandatului am crezut, cred și voi crede, chiar dacă nu voi mai fi primar, că una dintre sursele de dezvoltare ale orașului Moldova Nouă este Ostrovul, această insulă pe care noi o avem în proprietatea UAT-ului”.


Cu privire la ceea ce urmează să se-ntâmple pe viitor în acest sens, edilul-șef subliniază: „Încercăm să scoatem din Ostrov, din zona de restricție totală, în zona de dezvoltare durabilă, 55 de hectare care se vor dezvolta într-un sat de vacanță turistică. Evident, respectând toate normele de mediu, așa cum se-ntâmplă în alte parcuri naturale din toată Europa și din toată lumea, să se poată construi, dar cu anumite restricții”.

Șeful administrației publice de la Moldova Nouă consideră că, datorită așezării strategice a orașului, există foarte multe lucruri pe care natura ni le oferă, lucruri care ar fi păcat să fie trecute cu vederea și să nu fie ridicate la adevăratul lor potențial: „Eu consider că și în insula noastră Ostrov se poate construi, mai ales că avem acele două lacuri uriașe care pot fi o atracție pentru turiști, prin pescuitul sportiv, apoi avem o movilă, cea a lui Attila, care poate fi transformată într-un adevărat loc de vizitare. Avem caii sălbatici care înfrumusețează foarte mult zona, avem păsări și animale care viețuiesc în Ostrov. Vrem să punem în valoare și podul care face legătura între malul Dunării și Ostrov. Sunt foarte multe lucruri frumoase pe care dorim să le dezvoltăm pe zona de turism”.

Torma consideră că e greu să transforme orașul pe care-l conduce într-o stațiune turistică, fără ajutorul colegilor săi din Clisură, aceștia jucând un rol definitoriu în privința liniilor de finanțare: „Ne dorim să reușim, dar este foarte greu să transformăm și Moldova Nouă într-o stațiune turistică, de interes local. Asta e o chestiune pe care eu aș vrea s-o facem împreună, cu toți primarii din Clisura Dunării, asta pentru a putea avea acces la cât mai multe linii de finanțare în viitorul apropiat”.

Mai mult decât atât, edilul oferă ca exemplu stațiunea turistică Băile Herculane și spune că, făcând un pas înainte, nicidecum alți 10 înapoi, banii ar putea veni atât prin finanțare europeană, cât și guvernamentală, transfrontalieră etc: „Oamenii au fost limitați în a accesa anumite linii de finanțare, comparativ cu Băile Herculane, care este o stațiune turistică. Deși Moldova Nouă ar întruni din punct de vedere al naturii condiția de stațiune turistică, noi nu am făcut niciodată un pas înainte pentru a deveni o stațiune turistică. În momentul în care am deveni o stațiune turistică, măcar de interes local, am putea avea acces atât la fonduri europene, la fonduri transfrontaliere, dar și la fonduri guvernamentale sau alte tipuri de investiții care ne pot sprijini”.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/