Torma interzice tăiatul frunzelor la câini în Primăria Moldova Nouă! Rămân doar oamenii care pot și vor!

La două luni de la instalarea în fotoliul de primar al orașului Moldova Nouă, Adrian Torma nu are vești dintre cele mai bune pentru angajații Primăriei. Și asta pentru că, promite edilul-șef, s-a terminat cu tăiatul frunzelor la câini. În plus, toată lumea va trebui să-și recâștige postul prin concurs!

Adrian Torma spune că a început să înțeleagă modul în care funcționează lucrurile în primărie, serviciile din subordine și totodată să cunoască oamenii, atribuțiile și competențele lor. Primele concluzii nu sunt însă deloc mulțumitoare pentru primar. „Primăria nu e funcțională, drept dovadă și comunitatea noastră total neîngrijită! Șefii de birouri de servicii nu au fost monitorizați, la serviciul juridic și la patrimoniu este o singură persoană, juristul se ocupa și de patrimoniu. În aparatul primarului pentru investiții noi avem doi oameni, când în organigramă sunt prevăzuți opt. Nu avem în organigramă birou de achiziții! Sunt angajați plasați în birouri fără funcționalitate. Avem procese pe care le pierdem cu diferiți colaboratori. Acum studiez, evaluez capacitatea fiecăruia și, probabil că, în septembrie vom modifica organigrama, în sensul că voi poziționa fiecare funcționar sau pe cei dintre contractuali acolo unde poate da randament maxim. Vreau un management productiv, un management activ, prin care oamenii să fie la locul potrivit, acolo unde au expertiză. Vreau să-i trimitem la cursuri de perfecționare, pentru a se pune la punct cu legislația actuală, pentru că am constatat că sunt foarte multe solicitări de la instituțiile statutului unde nu reușim să dăm răspuns în termen legal și rezonabil. Avem solicitări de la cetățeni și de șase luni, de un an sau chiar doi, iar noi nu le-am dat un răspuns!”, a declarat Torma pentru expressdebanat.ro.

Torma vorbește despre o organigramă neinspirată, are motive să se îndoiască de competența unora, dar e convins că și lenea a jucat un rol important în ceea ce a descoperit în Primăria Moldova Nouă. „La Serviciul de gospodărire locală oamenii nu au fost instruiți să muncească și petreceau mai mult timp plimbând utilajele decât muncind. Cei de la ajutor social făceau mai mult act de prezență, la serviciul de taxe și impozite gradul de colectare era declarat foarte bun, dar într-o lună nu am reușit să am o imagine reală. Nu avem o strategie în a organiza dezinsecția și deratizarea, nu am avut artiști pentru Zilele orașului. Avem 14 posturi libere în organigramă care nu au fost scoase la concurs. În același timp, unii oameni munceau prea mult, alții deloc. Oamenii au fost greșit folosiți. E nevoie de vreo trei luni pentru a avea o organigramă funcțională. Până la finalul anului vom avea și personal adecvat, să fim operativi, să fim funcționali”, a mai afirmat primarul.

leader board 728 x 90 px

Torma le mai promite un lucru concetățenilor. Și anume, că nu va face schimbări și numiri în funcție de coloratura politică. Iar în acest sens amintește faptul că a numit un social-democrat la conducerea spitalului, e adevărat, spre surprinderea multora. ”Vor mai fi schimbări, acum facem analiză. Printre colegi sunt mulți profesioniști, dar nu toți știu să respecte munca. Dacă pe perioada de evaluare și monitorizare, în următoarele luni, nu vor înțelege că trebuie să-și schimbe abordarea față de cetățean și banul public, voi fi obligat să fac schimbări. Deși nu-mi doresc asta! Am constat însă că niciun funcționar public cu funcție de conducere în birou sau serviciu nu are postul ocupat prin concurs așa cum prevede legea. Vom scoate toate posturile la concurs!”, a explicat primarul din Moldova Nouă.