Torma: Există indivizi care și-ar dori să oprească intrarea în minele de la Moldova Nouă!

torma eti bakir
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Un uriaș conflict de interese întârzie reînceperea activității miniere în orașul de pe malul Dunării, în ciuda faptului că turcii de la Eti Bakir au cumpărat activele Moldomin și au preluat licența de exploatare a cuprului!

Dezvăluirea a fost făcută de Adrian Torma, președintele PSD Moldova Nouă, fostul primar al orașului, la Express Live. Acesta a vorbit despre cele trei oportunități care pot crea locuri de muncă și anume, întreprinderea minieră, astăzi cumpărată de cea mai mare companie turcească de profil, fosta zonă industrială Delphi și turismul. „Redeschiderea fostului Moldomin nu are legătură cu primarul. Turcii, din ce știu eu, sunt foarte interesați să investească la Moldova Nouă. Și-au creat un punct de lucru la Moldova Nouă, acum creează niște clipuri de promovare pentru orașul nostru. Trebuie să fin conștienți că o investiție de 100 de milioane de euro în utilaje și infrastructură nu se va putea implementa într-o săptămână sau o lună. Probabil că undeva în 2025, dacă vor fi sprijiniți și nu vor fi încurcați de autoritățile naționale de reglementare, ei vor putea începe producția la Moldova Nouă.”, a spus Torma.

Politicianul social-democrat vorbește mai departe despre interese, dar în egală măsură și despre dezinteres și chiar despre piedici. Sper ca din 2024, indiferent cine va fi primar, cine va fi președinte la Consiliul Județean și cine va guverna, să fim ca niște servitori în fața lor și să le punem la dispoziție tot ce au nevoie, să creăm cadrul legal pentru că așa se vor obține două lucruri importante pentru noi: locuri de muncă, respectiv taxe și impozite plătite la bugetul local. Mina din Moldova Nouă a fost închisă din 2006 până acum, deși au existat investitori interesați, elvețieni, ruși, dar au fost obstrucționați. Pe resurse de acest gen există și negativism, există și indivizi care și-ar dori să oprească investițiile. E trist pentru noi ca și țară că nu putem dezvolta. Dacă ne împrumutăm pentru drumuri, pentru digitalizare, hai să ne împrumutăm pentru a fi noi proprietari, statul român!”, a mai comentat Torma.

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

După ce au preluat activele Moldomin, turcii de la Eti Bakir au fost obligați să se judece cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale, care refuzase transferul licenței de exploatare. Instanțele de judecată au dat câștig de cauză companiei turcești, dar lucrurile încă se mișcă greu la Dunăre, iar data începerii activității e deocamdată incertă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/