Torma declară război companiei Delphi pentru situația locurilor de muncă de la Moldova Nouă: „Vom solicita anularea contractului în instanță”

Se pare că la Moldova Nouă vorba dulce dintre primarul Torma și compania Delphi Packard (negocierile purtate fie pentru ca furnizorul global în electronică și tehnologii pentru automobile să-și reia activitatea în orașul de la malul Dunării, fie să predea clădirile autorităților locale pentru aducerea unui alt investitor) nu a adus prea multe. Singura scăpare pentru a reporni activitatea în Moldova Nouă și pentru a face ca rata șomajului să scadă rămâne acționarea în instanță.

Plecarea Delphi Packard de la Moldova Nouă, în urmă cu aproximativ un an (700 de oameni rămânând la momentul respectiv fără loc de muncă) a făcut ca toate oalele să se spargă în capul edilului Adrian Torma, pe motiv că nu face nimic în acest sens. Cu toate acestea, foarte puțini cunosc faptul că respectivul contract, ticluit de compania americană, a fost prelungit până în 2031, ceea ce înseamnă că nu doar Torma rămâne cu mâinile legate, ci întreaga comunitate.


Plimbat de la Ana la Caiafa, în speranța că va ajunge la un consens, șeful administrației de la Moldova Nouă povestește, pentru expressdebanat.ro, cum au decurs negocierile cu Delphi în ultimele 7-8 luni: „De prin septembrie anul trecut, după ce-am constatat că Delphi a plecat din Moldova Nouă și nu mai are intenția de a reveni, am pornit o negociere cu ei de a ne preda amplasamentul (clădirile noastre), mai ales că noi aveam investitori dornici să vină la Moldova Nouă și avem și în continuare. Din septembrie anul trecut și până în martie (luna aceasta), negocierea cu ei este evazivă din partea Delphi, aceștia nedorind să ne predea clădirile, argumentând că au contract până în 2031 și că vor onora atât chiria, cât și impozitele aferente clădirii pe care au construit-o ei”.

Contractul cu Delphi are bube-n cap! Torma a hotărât să-i acționeze în judecată pentru a redobândi clădirile!

Autoritățile locale de la malul Dunării mai că nu le-au întins covorul roșu celor de la compania Delphi, doar pentru ca oamenii să aibă locuri de muncă: „Noi, Primăria Moldova Nouă, am făcut tot ce a fost posibil pentru investitorul Delphi. Am cumpărat noi o clădire, am mai construit încă o clădire lângă, le-am acordat teren în niște condiții extrem de bune pentru că eram extrem de mulțumit că, împreună, am ajutat comunitatea să se dezvolte, prin crearea locurilor de muncă”, a declarat primarul din Clisură.

Odată plecată din localitatea Moldova Nouă, fără să anunțe Primăria, compania Delphi l-a pus pe Torma pe drumuri în căutarea soluțiilor celor mai rezonabile pentru comunitatea pe care o are în administrație: „Timp de șapte luni de zile am încercat să negociem, să găsim o soluție de a prelua clădirile! Inclusiv, am încercat să cumpărăm clădirea Delphi pe care au construit-o, cea de 8.000 de metri pătrați, printr-un ajutor de la Guvernul României, care, și acesta, oarecum, este relativ! Nici de acolo nu avem un răspuns clar. Dar noi suntem dispuși să facem tot ceea ce ține de noi, inclusiv, să luăm un credit pentru a putea primi clădirea și asta pentru că nu primim niciun răspuns concret de la Delphi, așa cum îmi doresc”.


Din cauza anumitor vulnerabilități descoperite de cei de la Moldova Nouă în contractul cu americanii, precum și existența câtorva chestiuni morale, primarul de la malul Dunării e dispus să meargă în instanță și să ceară anularea contractului – singura soluție care ar scoate Moldova Nouă din impas: „Dezamăgirea mea, ca primar, este că am încercat să comunic inclusiv cu reprezentanții Delphi din Germania și din America, cei care, în momentul în care au venit la Moldova Nouă, sunau la Primărie chiar și de 20 de ori pe zi. Astăzi, nici măcar nu-mi dau un răspuns la niște solicitări  efectiv de bun simț”.

Daune morale pentru neîndeplinirea obiectivelor din contract!

Din spusele lui Adrian Torma, nici în ziua de astăzi Primăria Orașului Moldova Nouă nu deține un document oficial prin care Delphi Packard să-și motiveze plecarea în mod argumentat: „Sunt dezamăgit că o companie de talia aceasta a plecat și a trimis un director la primărie care m-a anunțat că vor închide într-o lună, fără un document oficial către Primăria Moldova Nouă, cu argumente clare”.

Singura modalitate a autorităților de la Moldova Nouă, prin care ar putea redobândi clădirile, rămâne calea instanței, pe motiv că Delphi nu și-ar fi îndeplinit obiectivul din contract, adică: să aibă activitate productivă la malul Dunării: „Scrie clar în contract! Noi le-am oferit clădirile pentru activități de producție, nu pentru activități de depozitare! Vom solicita daune companiei Delphi pentru că nu și-au îndeplinit obiectivul din contract: adică să aibă activitate productivă la Moldova Nouă”, a concluzionat Torma.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/