Cea mai arzătoare problemă pe care o are Moldova Nouă, lipsa unui mare investitor după plecarea americanilor de la Delphi Packard, și-ar putea găsi rezolvare, cel puțin parțial, acolo unde primarul Adrian Torma s-ar fi așteptat mai puțin sau deloc. În birourile cabinetului Dăncilă!
Cu deputata PSD Luminița Jivan în rol de intermediar, zilele trecute, primarul liberal de Moldova Nouă a găsit ușa deschisă la biroul lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă. Discuțiile au avut ca miză milioanele de lei necesare administrației orașului de la Dunăre pentru a prelua de la Delphi platforma industrială care ar putea atrage relativ ușor alt mare investitor în oraș. La aproape un an de la sistarea activității fabricii Delphi la Moldova Nouă, primarul Torma nu a vrut să asiste la filmul scufundării ,„Titanicului”, cu el, căpitan, pe punte. Și-a luat astfel bilet spre Guvernul României, alături de Luminița Jivan, de care e tot mai apropiat, și i-a cerut ajutor lui Darius Vâlcov în vederea răscumpărării clădirilor fostei fabrici. În momentul de față, construcțiile ridicate de Delphi sau preluate de la Primărie sunt blocate prin clauze contractuale mai puțin inspirate până în 2031!
Adrian Torma a explicat pentru expressdebanat.ro cu cine a discutat despre problemele care-l frământă din punct de vedere administrativ, având în vedere că premierul României era plecat la Bruxelles, cu probleme ce țin de președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene: „M-am întâlnit cu domnul Darius Vâlcov, care, să spunem, gestionează în acest moment situația din guvernul României și am ridicat cele mai importante probleme pentru comunitate. Și asta pentru că ține foarte mult de decizia dumnealor și, aici, mă refer la ajutorul de care avem nevoie pentru a putea răscumpăra clădirile Delphi și pentru a putea duce la finalitate negocierea cu alt investitor care are interes să vină în zonă!”
Edilul-șef a picat de acord cu Delphi în privința răscumpărării clădirilor pentru a putea aduce un alt investitor, întrucât americanii nu-și mai doresc să revină la Moldova Nouă. Îi mai trebuie banii! „În momentul de față, Delphi nu-și arată interesul să vină, dar și-a arătat interesul de a preda construcția, clădirea făcută de dânșii, contra unei sume de bani pe care noi o considerăm corectă și ne oferă posibilitatea să închidem contractul vechi și să putem trata cu alți investitori”.
Șeful administrației de la malul Dunării nu se oprește aici și subliniază: ,,Cea mai mare problemă a noastră nu e neapărat forța de muncă, care încă mai există în Moldova Nouă. Cea mai mare problemă e de a da clădirea sau a oferi o facilitate de acest gen unui investitor! Cam aceasta ar fi înțelegerea: de a răscumpăra clădirile construite de dânșii și astfel putem recupera clădirile noastre. Numai așa redevenim proprietari și pe clădirea dumnealor putând insista la investitori, pe lângă cei cu care discutăm acum, cu alți investitori să vină la Moldova Nouă pentru că vom încerca să oferim condiții foarte bune ca ei să-și desfășoare activitatea”.
Reamintim că, în 2011, Delphi a inaugurat cea de a treia unitate de producție, la Moldova Nouă, în regiunea de sud-vest a României. Șapte ani mai târziu, în martie 2018, gigantul american specializat în furnizarea de sisteme electronice și tehnologii pentru automobile, vehicule comerciale și alte segmente pe piață pune lacăt pe fabrica din clisură pentru forță de muncă mai ieftină. În urma plecării Delphi, 700 de oameni au rămas fără locuri de muncă.