Județul este codaș în Regiunea Vest la toate capitolele, iar prognozele nu arată bine nici pentru următorii ani. Așa cum corupția din administrație a afectat economia, aspecte negative se resimt și pe piața muncii, unde lipsa de investitori este acută. Prin urmare, sectorul bugetar absoarbe în continuare cel mai mare număr de angajați.
Nu mai este nicio surpriză faptul că județul Caraș-Severin este pe ultimul loc în vestul țării. La toate capitolele! Partea proastă a lucrurilor însă e că și următorii ani va rămâne pe ultimul loc. Asta, potrivit previziunilor specialiștilor. Comisia Națională de Prognoză, prin statisticile elaborate, confirmă nivelul scăzut de trai din anii trecuți, dar în același timp generează mult pesimism în rândul locuitorilor, pentru că lucrurile nu se vor schimba semnificativ în anii următori.
Într-un top pe Regiunea Vest, potrivit CNI, în 2014, numărul angajaților din Caraș-Severin era de aproximativ 50.000, în timp ce în Timiș depășea 200.000, iar în Arad și Hunedoara trecea semnificativ de 100.000.
Situația nu s-a schimbat cu mult în 2015, iar pentru 2016 Comisia Națională de Prognoză anunță lucruri similar, respectiv o rată a șomajului de 4,2 la sută pentru Caraș-Severin, 1,4 procente pentru Timiș și de 2,2 procente pentru Arad. Doar județul Hunedoara stă mai rău, cu o rată de 6,2 la sută, dar cu șanse mult mai mari de angajare decât cărășenii în anul care a început.
Pentru 2016, în Caraș-Severin, se prognozează o creștere a numărului mediu de salariați cu patru la sută, ceea ce înseamnă că va depăși timid 54.000. Salariul mediu al angajaților cărășeni va fi în 2016 de 1.516 lei, față de 2.136 în Timiș, 1.726 în Arad și 1.597 de lei în Hunedoara.
Datele furnizate de Comisia Națională de Prognoză sunt similare până în 2018, iar potrivit specialiștilor județul nu va înregistra creșteri semnificative la niciunul dintre capitolele mai sus amintite. Economia este susținută în continuare de cărășenii plecați în străinătate, în statele membre ale Uniunii Europene, întrucât lipsa investitorilor a generat o criză acută a locurilor de muncă. Despre salarii nici nu poate fi vorba, în prezent existând companii care încă mai exploatează cetățenii, aceștia lucrând „la negru”, fără forme legale.
Fără îndoială, una dintre principalele cauze ale lipsei de investitori este generată de corupția din mediul administrativ, care a alungat oamenii de afaceri din Caraș-Severin prin „taxele” percepute.