Top 3 înţelepciuni argotice

Un alt început de săptămână simplu și glumeț, paginile dicționarelor fiind ofertante şi savuroase, iar argoul – liber şi creativ. Aşadar, vă propun întru lectură şi analiză trei expresii pline de conținut, de interpretare, de tâlc, de meșteșug lingvistic.

A avea harfe în cap înseamnă „a avea idei nerealizabile, a te gândi mereu la lucruri imposibile”.

Tot din sfera muzicii, un instrument potenţat argotic – pianul. Fugi cu pianul, că se varsă clapele! este varianta ironic-jucăuşă pentru directul şi imperativul Pleacă! sau varianta muzicală pentru deja tocita formulă Plimbă ursu’, că rugineşte lanţu’! Parcă şi varianta Cântă la altă masă! şi-a pierdut din culoare, fiind frecvent selectată ca înlocuitor pentru Pleacă!.

Verbul a cânta, latin, vechi în limbă este creator de contexte şi exploatat argotic. Expresia a-i cânta sticleții în cap înseamnă „a avea idei bizare; a fi nebun”.

Apropo de combinaţia muzică şi argou, orchestră are sensul „grup de prieteni, gașcă”. Cu gândul la o zi de marţi liberă, închei periplul prin lumea argoului – hulit de multe ori şi etichetat restrictiv ca fiind cod al vagabonzilor ori al răufăcătorilor, dăruitor însă de sensuri noi unor cuvinte cunoscute.