TITULARIZARE după contestații. Notă de trecere pentru mai puțin de jumătate dintre participanții din Caraș-Severin și Timiș

Contestațiile la examenul de Titularizare au fost de ajutor pentru doar doi candidați din Caraș-Severin. Numărul total al dascălilor care au obținut o notă mai mare sau egală cu 7 a ajuns astfel la 103 din cei 257 câți au dat examenul. În județul Timiș, peste 48% dintre participanți au reușit să obțină o notă de trecere la Titularizare.

La nivel de țară, rata notelor inițiale peste 7 obținute la nivel național de candidați a fost 48,68%, pe 19 iulie când s-au afișat primele rezultate. Din cele peste 5.000 de contestații depuse, 4.915 au modificat nota inițială, adică 96,69%. Cu alte cuvinte, peste 62% dintre cei care au contestat notele ar fi fost dezavantajați dacă nu cereau recorectarea lucrărilor, ei primind note mai mari, iar restul au fost dezavantajați prin recorectare fiindcă au obținut note mai mici. Situația, se știe, nu este nouă, ci se repetă de cel puțin 5 ani.

Acest concurs de angajare este susținut de două categorii de candidați – tineri absolvenți care vor să intre în sistemul de învățământ și profesori suplinitori care vor să predea în continuare și chiar să prindă un post titularizabil.

În Caraș-Severin a fost obținută o singură notă de 10 la examenul de titularizare, profesorul de 10 fiind Cristian Rudolf care predă disciplina Istorie.

După cum informează profesorul Ion Chiosa, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, 257 de candidați au avut lucrări transmise în Centrele naționale de evaluare și au obținut următoarele rezultate: note între 1 și 4,99 – 70 de candidați, adică 27,24% față de 16,31% la nivel național. Note între 5 și 6,99 – 84 adică în procente 32,68%, note între 7 și 10 – 103 candidați – 40,08%.

La examenul național de titularizare în Caraș-Severin s-au înscris inițial 402 candidați, 75 au absentat, 62 s-au retras, din care unul din motive medicale.

În  județul Timiș, la proba scrisă s-au prezentat 948 de candidați, din 1.280 înscriși inițial. Numeroși candidați, aproape 200, au renunțat sau au abandonat pe parcurs proba. În județ sunt 184 de posturi titularizabile, cele mai multe locuri fiind pentru educatori, profesor de educație fizică și învățător pentru ciclul primar.

În Timiș patru candidați au obținut nota 10, alți 200 de candidați au note sub 5, alți 289 de candidați sunt cu note între 5-7, iar 459 de candidați au note peste 7.

Pentru a obține statutul de titular, un candidat trebuie să obțină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecția specială la clasă/proba practică şi să fie repartizat pe un post didactic vacant publicat pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Nota la proba scrisă are o pondere de 75% din media de repartizare, iar nota la inspecția specială la clasă sau la proba practică are o pondere de 25% din media de repartizare.

Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele de repartizare organizate de inspectoratele școlare în zilele de 29 iulie și 1 august, mai transmite Biroul de presă al instituției.

1000 x 100 gif logiscool