Ținta Primăriei Timișoara: transport public 100% verde. Instituția vrea să atragă o sumă uriașă pentru cumpărarea de noi mijloace

tramvaie 2

Primăria Timișoara anunță că va depune un proiect european de peste 60 de milioane de euro în vederea cumpărării a zeci de autobuze electrice, tramvaie și troleibuze cu motor electric. Instituția are în plan ca în următorii ani transportul public în Timișoara să fie 100% verde.

În următoarea ședință a Consiliului Local Timișoara va fi supus votului un proiect de hotărâre care vizează modernizarea transportului public în oraș. Mai precis, Primăria Timișoara vrea să cumpere, cu bani europeni, 30 de autobuze electrice, 17 tramvaie și opt troleibuze cu motor electric. Suma solicitată se ridică la aproape 310 milioane lei.

„Ținta noastră este ca în următorii ani să înlocuim vechea flotă de transport public cu vehicule nepoluante și să avem un transport public confortabil, modern și 100% verde. În această toamnă așteptăm primele autobuze electrice să ajungă la Timișoara în urma unui parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, avem în evaluare achiziția a 25 de troleibuze noi și acum depunem documentația tehnică pentru încă 55 de mijloace de transport public nepoluante. Doar modernizând transportul public putem să îmbunătățim circulația în Timișoara”, a afirmat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Finanțarea este de 259 milioane de lei, fonduri provenite prin PNRR, la care se adaugă 49 de milioane de lei pentru TVA, cheltuieli suportate din bugetul de stat.

Distribuția per tip de vehicul este următoarea: 85,4 milioane de lei pentru autobuze, 199,2 milioane de lei pentru tramvaie și 23,9 milioane pentru troleibuze”, a detaliat Primăria Timișoara.

În primăvară, Primăria Timișoara a depus încă o cerere de finanțare pentru achiziția a 25 de troleibuze, care se află în evaluare.