„Ținta mea nu e să fiu președinte”. Mircea Diaconu a explicat la Timișoara de ce nu vrea să calce în Palatul Cotroceni

Mircea Diaconu, candidatul la prezidențiale susținut de ALDE și Pro România, a fost marți după-amiază la Timișoara la întrunire cu cetățenii. Actorul, fost europarlamentar, a fost întâmpinat în Piața Libertății de un număr de câteva zeci de timișoreni, cei mai mulți trecuți de prima tinerețe. Diaconu a înaintat câteva idei interesante, cum că nu ține cu dinții să câștige alegerile, dar și că Palatul Cotroceni nu ar trebui să mai aibă actuala destinație.

Diaconu a spus că nu știe ce șanse are să intre în turul doi. Întrebat, ipotetic, dacă ar ajunge în această fază, cine ar dori să fie adversarul, actorul a spus că cel mai mare rival este el însuși. „Adversarul sunt eu însumi. Dacă nu o să reușesc să mă exprim limpede, clar, sau o să obosesc la un moment dat și nu o să fiu convingător. Acela e adversarul, eu însumi. Obișnuit să zic: «ținta mea nu e să fiu președinte». Lumea m-a tradus: «ăsta nici nu vrea». Nu, greșit! Ținta mea este să mă fac înțeles. Dacă mă fac înțeles și sunt convingător, urmarea firească este să ajung președinte. Dar e o consecință, nu o țintă”, a spus Diaconu.

Candidatul susținut de cele două partide de stânga spune că niciunul dintre președinții României nu a fost apolitic. „N-a fost nimeni până acum. Domnul Constantinescu a încercat, dar a fost alt timp istoric. Nu a izbutit nici dânsul, din păcate. S-a ratat, de fiecare dată, după părerea mea, de 30 de ani, acest subiect numit prezidențiale”, a punctat Diaconu.

Promite zâmbete, dar nu fericire

Mircea Diaconu a precizat că problema României e că oamenilor li s-a insuflat sistematic un pesimism general. „Trăim un fel de depresie colectivă și starea noastră psihică ca nație e la pământ. Trebuie ridicată imunitatea, ieșit din depresie. De multă vreme, de vreo 10-15 ani, cineva ne spune aproape zilnic că suntem hoți, că suntem răi, că suntem urâți. Și dacă ni se spune atât de des, am senzația că au început să creadă uni dintre noi. Eu nu cred asta. Pledoaria mea este că nu e adevărat. Vreau să ieșim din depresie. Zâmbetul omului pe stradă este competența sau incompetența președintelui. Asta este părerea mea. Președintele ar trebui să aibă grijă de acest gen de lucruri. Poate e poetic ce vă spun! M-a întrebat cineva ceva: «cum vrei, cum speri să fie în România după cinci ani de mandat al tău». Și am zis, dacă după cinci ani de mandat al meu – asta dacă se va întâmpla lucrul acesta – dacă oamenii pe stradă vor zâmbi, eu o să fiu fericit. Pentru că un zâmbet înseamnă multe alte lucruri rezolvate, întregi. O formă de sănătate a tuturor! Să nu-mi cereți în prima zi a mandatului să decretez zâmbetul, că nu se va întâmpla asta”, a precizat Diaconu.

Întrebat dacă merge pe o idee asemănătoare cu cea a candidatului USR, Dan Barna, care promite fericirea fără a pleca peste granițe, candidatul ALDE și Pro România a nuanțat. „Fericirea e altceva. Fericirea este un lucru diferit de la om la om. Fiecare om este fericit în raport cu dorințele și visurile lui. Problema este una singură, să-i lași spațiu sau să-i favorizez omului împlinirea visurilor sale, nu zdrobire lor. Cineva face ceva ca să nu visăm măcar, să nu sperăm măcar. E o chestie implacabilă: noi nu! Nu mai vreau chestia asta”, a explicat Diaconu.

Vrea să mute administrația prezidențială din Palatul Cotroceni

Mircea Diaconu spune că sediul administrației prezidențiale ar trebui să fie într-o altă clădirea de patrimoniu din București. „Nu mă duc la Cotroceni. Nu intru nicio oră în Cotroceni! Fac o hârtie către Guvernul României, care va fi el la vremea aceea, cerând să mi se găsească sau să căutăm un sediu pentru președinția. Palatul Cotroceni, după părerea mea, este un palat regal, cu o destinație exactă, dată prin testament regal și care nu este niciun caz cel mai potrivit loc pentru președinție. Un palat regal nu poate fi loc pentru președinte. Dacă intru în turul II o să mă gândesc la lucrul acesta. Sunt foarte multe clădiri splendid în România, într-o paragină desăvârșită. Și o să găsesc o clădire de acest tip din România și o să spun că aici aș vrea să fie sediul președinției. Bineînțeles, așa o și salvăm pe aceea. Dar e un subiect de turul doi sau chiar de turul trei”, crede Diaconu.

Prioritatea zero a actorului va fi să instituie domnia legii. „Primul lucru este să încerc să explic instituțiilor fundamentale, cu legea în mână, care sunt competențele, limitele, și frontierele de competențe. Pentru că ne aflăm astăzi în situația în care au intrat unele peste altele și nu mai știe nimeni unde este frontiera între competențe. Când spunem puterile statului, fiecare are o limită prin lege. Principalul lucru pentru mine este respectarea legalității. Ceea ce înseamnă ordine de drept. Ce scrie, aia respectăm. Începând cu Constituția. Din când în când, cineva spune, «Constituția e proastă!» și trebuie să o schimbăm. Constituția este cum este și trebuie să o admitem așa cum este, câtă vreme e în vigoare, iar președintele este chemat să garanteze aplicarea Constituție. Deci este în sarcina lui principală. Ori, dacă el o neagă, se descalifică instantaneu. E despre respectarea legalității, de sus până jos, și când se aruncă gunoaie, și când vin oamenii să vorbească între ei, și morala publică, și metodele acestea haotice de a ne exprima unii față de ceilalți, e de competența președintelui. Or, un președinte are competențe uriașe în zona aceasta, nepolitică și nepartizană. Nenorocirea la noi e până acum președinții s-au ocupat eminamente de zona politică. Au schimbat miniștri, prim-miniștri, s-au certat, s-au băgat acolo. Nu are ce caută președintele în spațiul politic. Din păcate, până acum. Toți au fost în felul acela. Astăzi este acea criză care este chiar creația președintelui”, a detaliat fostul europarlamentar.

Despre imunitatea demnitarilor și raporturile MCV

Diaconu a fost întrebat la întâlnirea cu cetățenii și ce părere are despre imunitatea demnitarilor. „Domnul președinte v-a spus că prioritatea lui e să ridice imunitatea sa. Vi s-a părut că a făcut lucrul acesta? El poate să facă o renunțate publică, simbolică măcar. Nici aia simbolică nu a făcut-o. Pe de altă parte, el poate să o facă simbolică, prin lege. Deci oricum e acolo. Vedeți câtă ipocrizie! Vestitul Liviu Dragnea era parlamentar și președintele Camerei Deputaților. El a ajuns în pușcărie. Vi se pare că a avut imunitate? Nu a oprit nimeni pe nimeni să-l ancheteze, să-l judece și să-l bage în pușcărie. Unde e imunitatea asta mult clamată? Că e o ipocrizie crasă aici. Este să nu te aresteze și percheziție. Dar nu să te judece! Te judecă oricine, te anchetează, te bagă în pușcărie. Unde e imunitatea atunci?”, a punctat Diaconu.

Din experiența europeană, candidatul la președinție a precizat de ce nu e de acord cu arestările politicienilor. ”În Europa, acest mandat devine o obligație. Nu desființezi mandatul, că în clipa aceea desființezi voturile cetățenilor, le anulezi, le arunci la coș. La noi e un festival de distrus voturi, de sus până jos! Schimbăm majorități parlamentare, facem tot felul de chestii de tipul acesta, absolut oribile”, a nuanțat Diaconu.

Întrebat de cetățeni, actorul și-a spus părere și despre raporturile MCV. „Raportul MCV e o formă de atavism. Este ceva atipic. Din păcate, el însuși nu are sistem de anulare. El e pur și simplu acceptat de România la un moment dat, dar nu are metodă de anulare. Există în Europa forme mult mai elaborate de evaluare a genului asta de prestație decât acest MCV”, a adăugat Mircea Diaconu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/