Recentul bilanț al Tribunalului Caraș-Severin a fost și un fel de inaugurare a mansardei instanței, procesul de mansardare aducând și condiții mai civilizate de muncă pentru personal, dar și două săli de consiliu. Însă adevăratele probleme ale instanţelor din judeţ sunt altele.
„Rezultatele Tribunalului Caraş-Severin sunt foarte bune, dacă ne gândim, în special, la deficitul de personal. Trebuie să recunoaştem că la Reşiţa, atât Judecătoria, cât şi Tribunalul Caraş-Severin sunt instanţe care nu au o atractivitate pentru absolvenţii Institutului Naţional de Magistratură. În plus, cinci judecători s-au pensionat anul trecut”, a declarat judecătorul Erica Nistor, președintele Curții de Apel Timișoara. La Tribunalul Caraş-Severin s-a organizat concurs de promovare în funcţie de execuţie, însă nu s-a înscris nimeni şi, prin urmare, volumul de activitate a trebuit să fie gestionat de judecătorii de aici.
„Curtea de Apel Timişoara a fost întotdeauna alături de Tribunalul Caraş-Severin, însă este foarte greu să găsim judecători de la alte instanţe care să îşi dea acordul pentru a veni aici şi să-şi asume responsabilitatea gestionării unui volum de activitate atât de mare. Am reuşit în cele din urmă să aducem un judecător care avea grad de tribunal, de la Judecătoria Caransebeş”, a afirmat preşedintele Curţii de Apel Timişoara.
Cea mai afectată secţie este cea penală, care funcţionează cu doar doi judecători. Tot aici, apar cazuri în care ambii judecători pot fi incompatibili. În aceste cazuri se solicită sprijin Curţii de Apel Timişoara şi a tribunalelor arondate, pentru delegarea unui judecător pe perioadă temporară. Începând cu data de 15 februarie 2018, îşi va începe activitatea pentru o perioadă de şase luni un judecător de la Tribunalul Arad.
Cea mai gravă situaţie se înregistrează la Judecătoria Reşiţa, care a funcţionat în 2017 cu şapte judecători din 11 prevăzuţi în schemă. Acest lucru a determinat o încărcătură foarte mare, respectiv circa 1.700 de dosare pe judecător.
O altă provocare o constituie faptul că pe tot parcursul anului trecut, ultimul etaj al clădirii a fost afectat de lucrările de mansardare a Tribunalului Caraş-Severin şi de construcţie a liftului exterior, ceea ce a determinat un disconfort continuu. Și a costat bugetul Ministerul Justiției aproximativ 1,2 milioane de lei.
Cu toate acestea, afirmă preşedintele Tribunalului Caraş-Severin, Petru Juca, în 2017 s-au înregistrat progrese semnificative la cei mai importanţi indicatori de calitate.