Tinerii licențiați cresc rata şomajului

Situaţia şomajului în judeţul Caraş-Severin în cursul anului 2012 până la finele lunii iunie a înregistrat o curbă descendentă, atât în ceea ce priveşte rata şomajului, cât şi a numărului de persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă.

Acţiunile întreprinse în cursul anului de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă au avut ca scop reducerea şomajului, în special în rândul tinerilor. Cu toate acestea, din luna iunie rata şomajului a crescut, dat fiind faptul că mai mulţi tineri au absolvit diferite forme de învăţământ.

“Începând cu luna iulie, numărul şomerilor şi rata şomajului au înregistrat o uşoară creştere, cauzată în primul rând luării în evidenţe a absolvenţilor instituţilor de învăţământ din promoţia 2012. Mai exact, au fost 1.035 de persoane care au absolvit liceul, 25 de tineri cu studii primare, gimnaziale şi profesionale şi 272 de absolvenţi ai unei facultăţi. Deci, vorbim despre 1.332 de persoane care au fost luate în evidenţă de AJOFM Caraș-Severin”, a declarat Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al Agenției.

Scopul principal al AJOFM este reducerea şomajului, mai ales în rândul grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii, adică: şomeri de lungă durată, tineri proveniţi din instituţii de ocrotire socială, persoane de peste 45 de ani sau şomeri unici întreţinători ai familiilor monoparentale. În aceeași categorie intră și persoanele de etnie romă, tinerii absolvenţi sau persoanele cu handicap.