Tinerii din Caransebeș, implicați în atelierele schimbării

workshops of change muzeu caransebes

În cadrul proiectului „Spații noi”, tinerii participă la ateliere de vorbit în public, actorie, artă și treasure hunt.

Evenimentul se desfășoară în acest weekend la muzeul din Caransebeș și reprezintă o nouă serie de activități cuprinse în proiectul pe care jurnalista Anitta Pelin din Timișoara l-a inițiat în 2021 împreună cu Bianca Albu. „Ne-am dorit să vorbim cu și despre tineri, să le dăm curaj și să luăm de la ei curaj. Am început cu interviuri video, după care am încercat să ne adaptăm în funcție de vremuri și situații”, vorbește Anitta Pelin despre proiect.

Seria de activități a debutat vineri cu atelierul de vorbire în public ținut de Radu-George Pavel. Absolvent de drept internațional în Olanda, Radu este în prezent manager într-o companie de consultanță financiară. Încă din perioada liceului, s-a implicat în proiecte de voluntariat coordonând un program de educație non-formală pentru elevi, predând public speaking și leadership și fiind liderul unui departament de traineri. E convins că, pentru a învăța ceva pe cineva, trebuie să i se arate unde să privească, nu și ce să vadă. Astfel încurajează gândirea critică și independența participanților la atelierele pe care le susține. Vineri, 20 de elevi și tineri din Caransebeș au deprins de la Radu tainele vorbirii în public.

Sâmbătă, Daniel Savescu și Livia Mateiaș le-au dezvăluit tinerilor secretele actoriei, respectiv artei. Daniel Savescu este elev în clasa a XII-a la Colegiul „Ion Vidu” din Timișoara fiind deja implicat în mai multe proiecte de teatru și film. Livia Mateiaș este artist vizual, folosind ca forme de expresie artistică grafica, pictura, arta digitală, instalația și performance-ul. A participat la expoziții şi rezidențe artistice în țară cât şi în străinătate și a susținut peste 250 de ateliere similare celui găzduit ieri de muzeul din Caransebeș. Astăzi, de la ora 16:00, este programată activitatea de treasure hunt.

„Cum e când vrei să faci ceva în Caransebeș? Deloc ușor! M-am întors de vara trecută în oraș și am reușit să interacționez cu persoane referitor la desfășurarea unor activități extrașcolare pentru copii și tineri. Când am venit aici, mi-am dorit o colaborare pentru potențialele proiecte pe care le fac. Pentru ca e adevărat, tu ești schimbarea pe care vrei sa o vezi în lume. Atelierele Workshops of change sunt un mic pas înainte pe care vreau să îl fac”, a mai spus Anitta Pelin despre seria de activități pe care le-a demarat la Caransebeș încă de anul trecut.

tinerii din caransebeș, la wokshops of change.

Tinerii din Caransebeș, la Wokshops of change.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/