Schimb de experiență cu caracter actual pentru tinerii din Caransebeș. Elevi ai Colegiului Național „Traian Doda” au avut ocazia să cunoască îndeaproape situația refugiaților din Europa, în urma unei întâlniri internaționale organizată în Germania.
10 tineri din Caransebeș, elevi ai Colegiului National „Traian Doda” și membri ai grupului informal de tineret „Youth club of Caransebeș”, însoțiți de conducătorii grupului: Andreea Adam și Alexandra Miclău, au participat la o întâlnire internațională de tineret în Germania. Întâlnirea a fost organizată în cadrul programului Erasmus-Tineret în Acțiune, s-a desfășurat la Europahaus Aurich (Germania), cu participarea unor tineri din Finlanda, Suedia, Germania, Țara Galilor și România.
Tema întâlnirii a fost „Crossing borders – opening doors” și s-a discutat despre controversata temă a refugiaților din Europa. Activitățile s-au desfășurat în workshop-uri internaționale: artă, acțiune publică, teatru, ziar și fotografie, tinerii caransebeșeni participând la toate aceste ateliere.
„La atelierul de artă au fost pictate 4 uși de la școala din Rhauderfehn, Germania; atelierul de teatru a pregătit 2 scenete pe care le-am prezentat ulterior în centrul orașului, atelierul de fotografie a pregătit niște colaje, cel de acțiune publică a pregătit un program pentru un spectacol în centrul orașului, printre care și o horă românească, atelierul de ziar a realizat un ziar al întâlnirii în care au fost descrise toate activitățile grupurilor. De asemenea, au avut loc și alte activități precum: o petrecere cu tema super eroi, seri pregătite de fiecare țară, cu jocuri, muzică și dansuri tradiționale”, a menționat Andreea Adam.
Organizatorii au pregătit un joc care a durat întreaga săptămână: jocul prietenului secret în cadrul căruia trebuia în fiecare zi sa scrii câte o scrisoare unui alt participant la întâlnire, fără ca acesta sa îți cunoască identitatea. De asemenea, tinerii au luat parte la o excursie la Oldenburg, un oraș mai mare din zonă.
Bugetul obținut de la Uniunea Europeană a fost de 170 euro de participant, acoperind parțial costurile de transport, iar restul costurilor au fost suportate de participanți.
„În cadrul întâlnirii tinerii au avut ocazia să cunoască câțiva refugiați din Afganistan, cu vârsta între 15 și 17 ani. Astfel participanții și-au schimbat părerea despre refugiații veniți în Europa, au conștientizat situația în care aceștia se află și au început să înțeleagă că suntem cu toții oameni și că nimeni nu merită să trăiască în teroare și nesiguranța zilei de mâine”, ne-a declarat profesoara Andreea Adam.
Viitorul întâlnirilor între tineri sună bine. Este programată pentru anul 2017 o întâlnire în Finlanda (Pielavesi) și în august 2017 o întâlnire de tineret în România.