Tinerii din Banloc încurajați să își revendice drepturile civice

whatsapp image 2023 03 01 at 13.24.59 (7)

Corpul European de Solidaritate este alături de elevii Școlii Gimnaziale “Anghel Saligny” din Banloc, județul Timiș, prin implementarea unui nou proiect ce și-a propus dezvoltarea spiritului civic al tinerilor.

Proiectul de solidaritate Civic Solutions a oferit un mediu nonformal de învățare unui grup de 50 elevi cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani din clasele 5-7 ale Școlii Gimnaziale “Anghel Saligny” din Banloc. Este un program co-finanțat de Corpul European de Solidaritate și s-a desfășurat pe o durată de 6 luni, printr-o serie de ateliere educative.

Pornind de la faptul că educația civică în școli nu oferă și nu expune elevii la oportunități de implicare și, de cele mai multe ori, se limitează la noțiuni teoretice despre apartenență, drepturi și norme de comportament moral-civic, Civic Solutions a creat un context liber pentru discutarea problemelor civice cu copiii. S-a urmărit dobândirea de cunoștințe privind înțelegerea și aplicarea conceptelor de democrație, justiție, egalitate, cetățenie, drepturi civile, și în care copiii pot învăța să își exercite libertatea de exprimare și asociere, de a participa la viața publică. S-a dezvoltat un cadru în care elevii pot să împărtășească propriile idei, să-și formeze idei noi și să se alăture altor persoane ca să își revendice drepturile, iar prin exercitarea acestor libertăți publice, să poată lua decizii informate cu privire la dezvoltarea economică și socială.

whatsapp image 2023 03 01 at 13.24.59 (3)

Civic Solutions a organizat ateliere bilunare în care a abordat tematici precum democrația, valori ale comunității și ale UE, voluntariatul, ecologismul, gândirea critică și știri false sau drepturile și responsabilitățile cetățenești. Aceste ateliere au vizat dezvoltarea competențelor civice care le vor permite tinerilor să acționeze în mod responsabil în societate și să pună în practică drepturile și obligațiile cetățenești pentru a crește numărul de inițiative civice în comuna Banloc. Totul s-a realizat prin jocuri, prezentări, realizarea unor planșe și postere, participarea la o ședință a consiliului local și dezbaterea întrebărilor precum: “Cum pot scrie sau susține o petiție? Care sunt valorile și nevoile comunității mele? Cum mă pot proteja de știri false? Care sunt beneficiile voluntariatului? De ce este nevoie să avem grijă de planetă noastră?”, elevii au fost încurajați să participe activ la formularea de soluții pentru aceste provocări curente.

whatsapp image 2023 03 01 at 13.24.59

În mod practic, pentru a le arăta elevilor cum funcționează democrația, a avut loc o simulare a procesului de votare printr-un joc interactiv de alegeri locale în care, după ce doi reprezentanți ai clasei au susținut fiecare un discurs în fața colegilor, restul elevilor au votat, voturile au fost numărate și s-a desemnat un câștigător. Prin acest exercițiu, s-a exemplificat faptul că votul majoritar poate reprezenta atât un avantaj cat și un dezavantaj și s-a promovat informarea cu privire la democrația funcțională, pentru a facilita procesul de votare informata când elevii vor ajunge la vârsta majoratului.

Pentru a oferi suport participanților în propunerea unor inițiative proprii, în cadrul ultimului atelier Civic Solutions s-a lansat un concurs de bugetare participativă co-finanțat de primăria comunei Banloc, prin care elevii au fost încurajați să identifice nevoi ale tinerilor și să propună soluții. În urma concursului în care s-au votat 4 inițiative pe canalele de social media ale proiectului, elevii au beneficiat de finanțare pentru instalarea unor porți de fotbal în curtea școlii.

whatsapp image 2023 03 01 at 13.24.59 (5)

Civic Solutions este creat și implementat de grupul de inițiativă ProSolidar, format din 5 studente din Timişoara: Rus Anamaria – Coordonator de proiect și studentă la Facultatea de Sociologie și Psihologie, Jakoby Franziska – Responsabil Financiar și studentă la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, Boruga Adelina – Coordonator Activități și studentă la Facultatea de Sociologie și Psihologie, Radu Talisa – Responsabil Comunicare și studentă la Facultatea de Psihologie din Padova, Voin Samira – Responsabil Comunicare și studentă
la Facultatea de Sociologie și Psihologie şi cu ajutorul voluntarilor implicați în proiect.

Misiunea echipei ProSolidar este de a cultiva sustenabilitate prin transmiterea altor comunități beneficiile educației civice non-formale în rândul tinerilor și de a-i inspira să se implice civic și să implementeze noi proiecte locale. De aceea, puteți susține educația civică urmărind activitatea proiectului Civic Solutions pe Facebook și Instagram, unde sunt postate și inițiativele din cadrul concursului de bugetare participativă.