Tinerii de la UPT re-imaginează „Timișoara de la fereastră”

fereastra
Stiri Timisoara si Resita Muzeul Banatului Montan mbmr 1000x100

La Universitatea Politehnica Timișoara, creativitatea, inovaţia și împuternicirea tinerilor  sunt fundamente pe care se sprijină întreg procesul de învăţământ, atât prin cursurile susţinute în această instituţie, cât și prin proiectele care sunt  derulate de membrii comunităţii academice.

Proiectul „Re-imaginirea și co-crearea orașului de la fereastra mea”, iniţiat de Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) prin Centrul de Consiliere și Orinetare în Carieră (CCOC), în colaborare cu College of Green Development (HGUt) din Norvegia, își propune să creeze tinerilor un cadru în care să conștientizeze că felul în care va arăta orașul în viitor depinde de implicarea, creativitatea și acţiunile lor.  În acest cadru, tinerii (studenţi UPT și liceeni) care învaţă în Timișoara, dar provin din diverse zone ale ţării, vor fi invitaţi să gândească  perspective de dezvoltare a unui oraș durabil, modern,  verde, al viitorului, și să se implice în recrearea lui.

Activităţile prin care iniţiativa dorește să își atingă obiectivele debutează în luna mai cu un curs interdisciplinar de 3 zile, susţinut de experţi din România și Norvegia, concentrat pe teme precum fotografie, cultură digitală, urbanism, ecosisteme urbane, orașe verzi și wellbeing. Acest curs va continua cu o parte practică în care tinerii vor fi invitaţi să surprindă de la ferestre din oras Timișoara din prezent, după care, sub atenta îndrumare a specialiștilor, să transforme fotografiile astfel încat să reimagineze orașul, transformându-l într-unul în care cetaţenii vor fi bucuroși să locuiască.

Alte rezultate importante al acestui proiect sunt: o conferinţa internaţională interdisciplinară, o expozitie cu lucrările participanților la curs (în luna octombrie) și elaborarea unei broșuri cu aceste lucrări.

Prin acest parteneriat româno-norvegian, echipa de proiect își propune – într-un an de promovare a culturii timișorene – să contribuie și la reducerea provocărilor și disparităților regionale, prin promovarea principiilor și valorilor  Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023 și înspre alte localităţi, cele din care provin tinerii ce vor fi selectaţi să participe la activităţile din proiect.

Stiri admitere Timisoara gif uvvg 1000x100px admitere 2024 Stiei Timisoara Muzeul TM

În 3 martie, echipa de proiect s-a întâlnit prin intermediul platformei zoom pentru discuţii organizatorice. Proiectul „Re-imaging and co-creating the city from my window”, beneficiază de un grant in valoare de 41.807 euro din Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin graturile SEE si Norvegiene.

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Peste doar două saptămâni, altă echipă de experţi UPT va avea o deplasare în Trondheim, la Norwegian University of Science and Technology (NTNU), dar și la Ås –Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO) în vederea implementarii proiectului „The culture of parks in cities – Culture of parks”, finanţat prin același apel,„Timișoara Capitală Europeană a Culturii” – EEA grants.

 

Stiri Timisoara si Resita Revista Banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/