O echipă de doctoranzi de la Universitatea de Vest Timișoara a câștigat competiția „UNITA PhD International Talent Challenge” 2023-2024 în cadrul ariei științifice „Economie circulară”.
Echipa UVT a fost formată din Alexandra Burdulea (drd. Drept, an IV), Paul Handro (drd., Finanţe, an II), Amelia Laura Mariș (drd., Geografie, an I) şi Elena-Alexandra Sinoi (drd., Finanţe, an I), sub mentoratul cercetătoarei Ştefana Maria Dima, de la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor.
Proiectul declarat câștigător se numește „The Transition from Linear to Circular Economy in the Făget Area through Industrial Symbiosis”. Obiectivul acestuia a fost elaborarea unui plan de acțiune pentru crearea unei rețele de simbioză industrială bazată pe principiile economiei circulare. Această rețea permite transformarea deșeurilor provenite din activitățile agricole, forestiere și industriale în inputuri valoroase pentru alte procese. Totul pentru dezvoltarea durabilă, bunăstarea umană şi prezervarea ecosistemelor.
Scopul final al proiectului a fost de a stimula revitalizarea economică a zonei Făget (județul Timiș) prin crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea de noi afaceri sau extinderea celor existente, prin creşterea rezilienţei mecanismelor, sistemelor şi proceselor economice la nivel comunitar şi a coeziunii sociale.
„Datorită specificului regiunii analizate, modelul propus de echipa UVT poate fi replicat în alte regiuni ale țării noastre, dar și în alte state UE care se confruntă cu provocări similare.”, se arată în comunicatul universității.
Premiul câștigat are valoarea de 5.000 de euro. În cadrul aceleiași competiții, pentru domeniile „Patrimoniu Cultural” și „Energii Regenerabile” au concurat alte două echipe UVT, ocupând locul al II-lea.
Competiția „UNITA PhD International Talent Challenge” 2023/2024 este organizată sub umbrela proiectului „Re-UNITA” – coordonat de conf. univ. dr. Cătălina Ancuța, deschisă doctoranzilor din cele șase universități fondatoare ale alianței UNITA.