Față în față cu adevărul. Prezenți, doar 26 de agenți economici și doar 199 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. La Bursa Generală a Locurilor de Muncă din Caraș-Severin, tinerii au cam lipsit!
Situația la nivel de județ nu este deloc roz, iar acest fapt este confirmat de prefectul Ioan Dragomir, cel care a pus punctul pe „i” atunci când vine vorba de statistica locurilor de muncă și, mai ales, migrarea tinerilor spre județele vecine, dar și spre drumul străinătății, un miraj care păcălește și care trebuie conștientizat la toate nivelele.
„Îi sfătuiesc pe tineri rămână acasă, să aibă încredere că și județul Caraș-Severin va ajunge la un nivel destul de ridicat, astfel încât să le asigure tinerilor, condițiile pe care cred că le obțin în alte locuri. În afara țării le va fi mult mai greu să se descurce. Eu sper că și România va ajunge în câțiva ani atât de sus din punct de vedere al dezvoltării, interesul să fie pentru țară, nu pentru un job afară.
Este foarte complicat, cred că nu există o soluție magică. Probabil că totul trebuie pornit de la școală, de la AJOFM, de la dezvoltarea economică a județului, de la dezvoltarea infrastructurii. Dezvoltarea trebuie să vină din toate părțile. Și Guvernul are un rol, dar și mediul economic și administrația publică. Ar trebui implantat un program național de care să se țină toată lumea, pe mai multe cicluri electorale, dar totul ar trebui să treacă în Guvern, prin Parlament, să se stabilească odată un program serios și toată lumea să se țină de acest lucru.”
La Bursa Generală a Locurilor de Muncă organizată de AJOFM, la Reșița, din cei 124 de agenți economici contactați, 26 au participat la Bursă, oferind un număr de 256 locuri de muncă vacante, în domenii variate, predominând cele din domeniul construcțiilor, confecțiilor și HoReCa.
Afară vopsit gardul și înăuntru leopardul
Chiar dacă la prima vedere a fost înghesuială la intrarea în Campus Caffe din incinta Universității Babeș Bolyai, Reșița, odată intrat în sală, lucrurile au fost cu mult departe de adevăr. Liniște și pace la mesele agenților economici, desigur, aceiași oameni ca aproape în fiecare an, și tineri prea puțini, în ciuda așteptărilor. Să fie de vină mirajul Vestului, al „vieții bune” pe care o promite Timișul? Ioan Dragomir a explicat:
„Și înainte de 89, Timișul și Timișoara erau un vis pentru cărășeni. Cei mai mulți sperau să ajungă în Timișoara, să aibă o meserie sau să-și poată cumpăra un apartament sau o casă. Din păcate, văd și acum că s-a perpetuat această dorință. Timișul este mai dezvoltat decât județul nostru, și de aceea și atracția este mult mai mare, chiar dacă traiul de viață este ridicat și nici salariile nu sunt cele potrivit așteptărilor. Sperăm să se finalizeze aceste mari obiective turistice, probabil că atunci se va dezvolta mai mult turismul pentru că județul este extraordinar de frumos. ”
Urmare a acestui eveniment, din cele 199 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 33 dintre acestea au fost programate pentru interviuri la sediile firmelor, iar ca rezultat al interacțiunii directe dinte șomeri și angajatori, două persoane au reușit să se angajeze în meseriile de funcționar economic și muncitor necalificat.