Popa: Aparatul administrativ în România are vârsta mea. Nu se mai poate așa!

primar ioan popa

Primarul Reșiței este în asentimentul propunerilor venite recent din partea mai multor entități cu privire la nevoia unei reforme administrativ-teritoriale în România.

Deputatul Tudor Benga (ex – USR) a depus, săptămâna trecută, în Parlament un proiect de lege pentru reorganizarea teritorială a țării, care stabilește 12 județe, praguri de 10.000 de locuitori pentru orașe și 5.000 pentru comune.

O reformă administrativă a fost cerută în luna aprilie și de către reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a României, în contextul lipsei banilor de la bugetul de stat. CCIR a reiterat nevoia urgentă de reorganizare administrativă a României, prin reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori, precum și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori. Totodată, toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Întrebat ce părere are despre cele două propuneri, primarul Ioan Popa a precizat că oricare dintre variante este binevenită, însă reducerea numărului de județe trebuie dublată cu cea a numărului de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri).

„Sunt mai multe entități care au declanșat o acțiune în sensul acesta, sper să se contureze, sper ca presiunea creată în jurul politicienilor de primă mână sau din aparatele centrale să se sesizeze că nu se mai poate merge înainte în felul în care mergem acum. Am spus-o și eu cu alte ocazii, aparatul administrativ în România are vârsta mea, este făcut în 1968. Să mă ierte Dumnezeu, are peste 50 de ani! E rușinos că nu reușim în 50 de ani să facem o reformă administrativă. Cuvântul reorganizare nu e atât de inteligent ales, mai ales în contextul multiculturalității României. Vorbim de o reformă administrativă. Uniunea Europeană discută doar cu regiuni, nu cu județe. Sunt cele opt regiuni pe care funcționează Agențiile de Dezvoltare Regională, Administrațiile Financiare și nu numai. Cred că nu ar fi o problemă să ne pliem acolo. Se încearcă reducerea numărului de județe, pentru că  asta înseamnă o simplificare și nu trebuie modificată Constituția României, ceea ce este foarte bine. Oricare dintre variante este binevenită, însă reducerea numărului de județe trebuie dublată neapărat și de reducerea numărului de UAT-uri, de primării, astfel încât să nu mai avem primării sub 2.000 de locuitori, aș zice eu.”, a spus Popa.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

 

 

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/